Російські окупанти планують використовувати український криголам "Капітан Білоусов"

09:00 22.11.2023

Росіяни готують порти Маріуполь і Бердянськ для експлуатації в зимовий період.

Російські окупанти, що нині розпоряджаються майном в тимчасово окупованому порту Маріуполь, мають намір у зимовому сезоні задіяти український криголам "Капітан Білоусов".

Як пише ЦТС, про це стало відомо з повідомлень російського федерального агентства річкового та морського транспорту ("Росморрєчфлот").

Зокрема, в порту окупованого міста було проведено нараду, де визначили, що криголам та буксири льодового класу "Капітан Маркін" і "Капітан Меркулов" здійснюватимуть проведення суден взимку 2023-2024 років.

Для цього з рф у травні-жовтні були завезені необхідні обсяги пального.

Крім того, згадане російське відомство пише і про використання інших одиниць портофлоту, що належать Україні.

Так, повідомляється про те, що у відділі реєстрації суден російського порту Таганрог були зареєстровані буксири "Капітан Зібер" і "Микита Беспалий".

Ці судна належать до портофлоту Маріупольського порту. Обидва були відремонтовані в 2015 році - на Київському суднобудівельно-судноремонтному заводі і Азовському судноремонтному заводі (Маріуполь).

Раніше в рф заявили, що завершується процес "прийомки" майна морського порту Бердянськ. Як відомо, обидва українських порти на узбережжі Азовського моря росіяни використовують для вивезення краденої продукції (зерно, металопродукція, вугілля та ін.) з тимчасово окупованих територій, а також за воєнним призначенням.

У 2018 році криголаму виповнилося 65 років. "Капітан Білоусов" був створений на Гельсінській судноверфі "Вяртсила". Криголам було введено в експлуатацію і включено до складу Мурманського Арктичного пароплавства в 1954 році. У листопаді 1973 року судно було передано в Азовське морське пароплавство, а в 1994 році - Маріупольському торговому порту. У 2009-му за кошти порту було здійснено реновацію криголама, встановлено 6 дизель-генераторів фірми Caterpillar.

Ще на цю тему