Санкції США перешкоджають зусіллям Росії з ремонту нафтопереробних заводів – Reuters

17:40 05.04.2024

Згідно з підрахунками Reuters, поточна зупинка роботи обійдеться "Лукойлу" майже в 100 мільйонів доларів на місяць у вигляді недоотриманих доходів.

Коли 4 січня інженери російської нафтової компанії "Лукойл" виявили, що на їхньому найбільшому нафтопереробному заводі зламалася турбіна, вони швидко зрозуміли, що це далеко не дурниця. Тільки одна компанія знала, як відремонтувати установку з виробництва бензину на НПЗ НОРСІ, розташованому на Волзі. Проблема полягала в тому, що ця компанія — американська, повідомили п'ять джерел, знайомих з інцидентом. Компанія, що спеціалізується на нафтовому машинобудуванні — транснаціональна корпорація UOP — пішла з Росії після лютого 2022 року, повідомляє ZN.UA з посиланням на Reuters.

"Вони [інженери] кинулися шукати запасні частини й нічого не знайшли. Тоді вся установка просто зупинилася", — сказало джерело, близьке до "Лукойлу".

Чотири інших джерела повідомили, що установка каталітичного крекінгу, використовуваного для перетворення важких вуглеводнів на бензин, не працює з січня, і незрозуміло, коли її можна буде відремонтувати через відсутність фахівців у Росії. Установка КК-1 — одна з двох установок каталітичного крекінгу на заводі. Два джерела повідомили, що "Лукойл" звернувся до китайських компаній із проханням відремонтувати установку КК-1 на НПЗ НОРСІ.

У результаті НПЗ НОРСІ — четвертий за величиною в Росії — скоротив виробництво бензину на 40%, повідомляють два джерела. Труднощі у роботі НПЗ Росії посилюються через атаки українських дронів.

"Якщо темпи використання безпілотників залишаться такими ж, а російська протиповітряна оборона не покращиться, то Україна зможе скоротити російські нафтопереробні потужності швидше, ніж російські компанії зможуть їх відновити", — сказав науковий співробітник Фонду Карнеґі за міжнародний мир Сергій Вакуленко.

Згідно з підрахунками Reuters, поточна зупинка роботи обійдеться "Лукойлу" майже в 100 мільйонів доларів на місяць у вигляді недоотриманих доходів, виходячи із середньої ціни на бензин у Росії в 587 доларів за метричну тонну. Honeywell International Inc, материнська компанія UOP, у заяві для Reuters повідомила, що з лютого 2022 року не постачала обладнання, деталі, продукцію або послуги для НПЗ у Нижньому Новгороді, а також на незалежний НПЗ "Слов'янськ ЕКО".

"Ми активно працюємо над тим, щоб виявити й припинити будь-які можливі витоки нашої продукції в Росію через треті сторони", — заявили в Honeywell.

Західні компанії, такі як UOP і швейцарська інженерна група ABB, за останні два десятиліття надали свої технології та програмне забезпечення на всі 40 найбільших НПЗ Росії, згідно з даними більш ніж 10 джерел у російській промисловості. На кожному заводі використовується комбінація російського і зарубіжного обладнання.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему