11 російським чиновникам у Криму загрожує до 10 років за колабораціонізм – прокуратура АРК

09:40 22.03.2024

Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя заочно оголосила про підозру 11 громадянам України, які після анексії Криму добровільно обійняли посади в окупаційних органах влади Росії.

Про це пише Крим.Реалії

Українське слідство з'ясувало, що в період з 2022 до 2023 року підозрювані свідомо, за власним бажанням, прийняли пропозицію ворога та обійняли посади у створених РФ відомствах:

  • керівника апарату адміністрації міста Красноперекопськ Республіки Крим;
  • голови комісії з питань розвитку санаторно-курортного комплексу, туризму, охорони здоров'я, освіти, культури, молодіжної політики, спорту, зайнятості та соціального захисту населення Алуштинської міської ради;
  • голів муніципальних утворень Сакського району та міського округу Саки Республіки Крим;
  • голів територіальних виборчих комісій Центрального району м. Сімферополя Республіки Крим та м. Ялти;
  • першого заступника голови адміністрації міста Ялта;
  • заступників голів адміністрацій м. Ялта, а також Сакського та Ленінського районів Республіки Крим;
  • заступника начальника Інспекції по житловому нагляду Республіки Крим, заступника головного державного житлового інспектора Республіки Крим.

Їхні дії кваліфіковані як колабораційна діяльність (ч. 5 ст. 111-1 КК України). Санкція статті передбачає до 10 років позбавлення волі.

Також слідством встановлено, що двоє вищевказаних «голів виборчкомів» сприяли організації та проведенню у квітні та вересні 2023 року незаконних виборів до Ялтинської міської ради Республіки Крим та Державної Думи Федеральних Зборів РФ на території окупованого півострова.

У повідомленні прокуратури не називають імена та прізвища підозрюваних, однак чиновник, який не був уповноважений розмовляти з медіа і захотів залишитися анонімним, повідомив Крим. що йдеться про Юлію Бурнат, Світлану Дорошенко, Олександра Гуменного, Андрія Шпарева, Сергія Баннова, Вероніка Глобу, Олексія Голощапова, Ірину Стельмак, Ольгу Фатєєву, Жанну Кислицю та Валерію Макрушину. Їхні публічні коментарі поки що відсутні.

Раніше Представниця президента України в АР Крим Таміла Ташева заявила, що «одним із пріоритетних завдань України після деокупації Криму стане виявлення та притягнення до відповідальності тих, хто сприяв російській анексії півострова». За її словами, ті, хто вчиняв злочини проти людяності та воєнні злочини, порушував права людини та вчиняв злочини, визначені як геноцид, мають бути притягнуті до відповідальності.

Ще на цю тему