Британія готова позичити Україні заморожені активи Росії – Кемерон

16:20 06.03.2024

Велика Британія готова позичити Україні всі заморожені в країні активи Центрального банку Росії на тій підставі, що Росія все одно буде змушена виплатити репарації Україні після закінчення війни.

Про це заявив міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон, передає Укрінформ з посиланням на The Guardian.

За його словами, ці активи будуть використані як гарантія виплати репарацій.

«Існує можливість використати щось на кшталт синдикованого кредиту або облігації, які ефективно використають заморожені російські активи як гарантію, щоб передати ці гроші українцям, знаючи, що ми повернемо їх, коли Росія виплатить репарації. Це може бути найкращим способом зробити це. Ми прагнемо максимальної єдності G7 і ЄС у цьому питанні, але якщо ми не зможемо її досягти, я думаю, нам доведеться рухатися вперед із союзниками, які підтримають такі заходи», - заявив Кемерон колегам у вівторок 5 березня.

Міністр додав, що він не думає, що план облігацій якимось чином підірве репутацію Лондона.

За оцінками ЄС, активи Центрального банку Росії у формі цінних паперів та готівки в юрисдикціях країн G7, ЄС та Австралії становлять близько 260 млрд євро, причому понад дві третини з них знаходяться в ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, спецпредставниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер вважає, що процес конфіскації російських активів вимагатиме колективного рішення всіх країн, які мають заморожені кошти РФ у своїх фінансових установах, та потребуватиме часу.

Міжнародний валютний фонд, у свою чергу, вважає, що рішення про конфіскацію російських активів мають ухвалювати самі країни, де розміщені заморожені кошти РФ, а сам стежить за дискусіями, щоб оцінити можливий вплив таких рішень на міжнародну фінансову систему.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що станом на кінець 2023 року сукупні, економічні, соціальні та інші втрати України внаслідок агресії Росії становлять майже 499 мільярдів доларів.
 

Ще на цю тему