Спецпідрозділ, створений країнами НАТО для очищення Чорного моря від мін, може запрацювати навесні 2024 року

12:20 24.01.2024

Спеціальний підрозділ для очищення Чорного моря від мін, про створення якого домовились Туреччина, Румунія та Болгарія, може запрацювати в квітні-травні.

Про це заявив начальник штабу оборони Болгарії Еміль Ефтимов, пише ЦТС з посиланням на БТА.

Ефтимов підкреслив, що країни вже давно працюють у спільних навчаннях, тому немає ніяких побоювань щодо готовності команд.

Начальник штабу оборони Болгарії додав, що для того, щоб група реально запрацювала, Туреччина має ратифікувати угоду.

Міністр оборони країни Тодор Тагарев зазначив, що група буде відкрита для участі інших союзників по НАТО. За його словами, операції будуть проводитись відповідно до Конвенції Монтре про турецькі протоки і тому кораблі країн-членів Альянсу поза чорноморської зони використовуватись не будуть.

Командування групою буде здійснюватися на ротаційній основі.

Нагадаємо, що 10 жовтня з’явилася інформація, що Туреччина, Румунія та Болгарія обговорюють створення спеціального підрозділу для очищення Чорного моря від мін, які потрапляють у їхні територіальні води через російську агресію проти України. Зазначалося, що дана ініціатива не є операцією НАТО.

Пізніше у жовтні мінно-тральна група зі складу ВМС Болгарії та Румунії розпочала траління акваторії Чорного моря поблизу берегів Болгарії на маршруті нового українського морського коридору.

11 січня, як і анонсувалося, три країни підписали в Стамбулі угоду про спільну боротьбу з морськими мінами, які загрожують судноплавству в Чорному морі.

Раніше в інтерв’ю УП командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа розповів, що Україна запропонувала розподілити роботу з розмінування Чорного моря на декілька етапів. "Румунія, Болгарія, Туреччина об'єднуються в таку тактичну групу для боротьби з дрейфуючими мінами. Поки що вони будуть боротися з тими мінами, які знаходяться в їхній зоні відповідальності, не біля берегів України чи в нашій виключній економічній зоні. Наше бачення, що ми так само повинні бути в цій групі, щоб мати своїх представників для координації. І так воно і буде", - сказав Неїжпапа.

"Одразу ж після нашої перемоги розпочнеться повномасштабна протимінна операція. Для цього ВМС створили відповідний штаб, люди проходять підготовку, в нас уже є протимінні кораблі, які зразу ж після перемоги прибудуть до Чорного моря. Ми готуємо наших спеціалістів і водолазів у тому числі. В першу чергу треба буде розмінувати рекомендовані шляхи, місця якірних стоянок - те, що використовується в цивільному судноплавстві… Щоб забезпечити ці шляхи, місця якірних стоянок тощо - це буде 5-7 місяців", - додав він.

За словами віцеадмірала, розмінування всього району ведення бойових дій (Чорне море і Азовське море) потребуватиме декількох років.
 

Ще на цю тему