У Естонії пропонують замінувати та забетонувати кордон з РФ і це доволі реальний сценарій

21:00 15.01.2024

Якщо Естонія почне створення такої лінії оборони проти РФ це може викликати ланцюгову реакцію у всіх країнах НАТО, які межують з РФ та Білоруссю

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Українах НАТО, які межують з РФ все частіше лунають заклики про дійсно дієві та практичні кроки щодо посилення своєї обороноздатності.

Зокрема у Естонії заступник голови оборонного комітету парламенту Лео Куннас пропонує розглянути можливість замінувати кордон з РФ, й не лише протитанковими, але й протипіхотними мінами й взагалі створити повноцінну багатоешелоновану оборону з бетонними захисними спорудами, протитанковими надовбами, ровами тощо.

Для цього Естонії щоправда доведеться вийти з Оттавської конвенції щодо заборони протипіхотних мін, але це не дуже значна плата, особливо в умовах, коли для РФ жодні конвенції взагалі не мають значення, а саме до цієї угоди РФ взагалі не приєдналась.

Водночас для Естонії створення довготривалої лінії оборони дійсно має велике значення, бо її територія не дозволяє вести довгу маневрову оборону взагалі, бо вся оперативна глибина складає 240-280 км (без урахування островів).


При цьому довжина самого кордону з РФ, якщо складає 334 км, з яких суходільної ділянки лише 90 км, а ще 88 та 148 км проходить по річках та озерах, з яких 126 км через велику Чудсько-Псковську [Peipsi-Pihkva] систему озер.

Тобто намір створити лінію фортифікації уздовж кордону цілком може бути реалізований, особливо з опорою на численні водні перешкоди більш ніж реалістичний. Хоча й вимагає значних зусиль.

Але тоді такий план вимагає участі й Литви, яка має значно протяжність вже виключно суходольного кордону у 206 км з 266 км загальної. Бо інакше таку лінію оборони РФ цілком може обійти.


А за цим вже має послідувати й Литва й Польща, що означає насправді створення суцільної лінії оборони по кордону цих країн з РФ та Білоруссю протяжністю у близько 1200 км. І хоча ці плани цілком зараз можуть здаватися малореалістичним, але насправді цілком логічні з точки зору утворення дієвої оборони проти ворога.

Теми:

Ще на цю тему