Міноборони РФ дало менше $300 млн за фрегат на 16 "Калібрів", який робили 10 років, і це цікаво(фото)

08:00 03.01.2024

Бо цей приклад вкотре демонструє, наскільки хаотичним є російське ціноутворення на зброю

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Тиждень назад, 25 грудня 2023 року росіяни з величезною помпезністю включили до складу Північного флоту РФ новітній фрегат "Адмирал Головко" проекту 22350, на цій церемонії був присутнім навіть кремлівський ватажок Володимир Путін.

Ну а тепер російські профільні ресурси поширюють дані, що Міноборони РФ досі судилось із кораблебудівним заводом "Северная верфь" в Санкт-Петербурзі, на якому власне і будувався фрегат "Адмирал Головко". Відомство Шойгу хотіло отримати неустойку за зрив строків по поставці корабля: закладений в 2012 році "Адмирал Головко" мали ввести до складу ВМФ РФ ще в 2015 році, потім дедлайн зсунувся на 2017 рік, потім – на 2020 рік, далі – на 2022 рік, а в підсумку дотягнули аж до грудня 2023 року.

Рашистський фрегат "Адмирал Головко", ілюстративне фото з відкритих джерел

По цій справі наводяться дуже цікаві деталі, щодо контрактної та фактичної вартості корабля. І на них точно варто звернути увагу, щоб зафіксувати, наскільки насправді хаотичним є ціноутворення на російську зброю.

Але для початку деталізуємо, які характеристики має та що із себе представляє фрегат "Адмирал Головко", який і став предметом цієї справи. Найбільш важлива деталь – такий корабель може брати на борт до 16 крилатих ракет, "Калибр" або ж "Циркон", і це вдвічі більше, аніж на фрегатах проекту 11356, що складають "ядро" Чорноморського флоту РФ.


Довжина корпусу фрегата "Адмирал Головко" складає 135 метрів, повне водозаміщення – 5400 тон, максимальна швидкість ходу – 29,5 вузлів, дальність ходу та автономність – 4500 миль на 14 вузлах та 30 діб, екіпаж – від 186 до 210 осіб.

Крім вертикальної пускової установки на 16 комірок під крилаті ракети, "Адмирал Головко" також озброєний однією 130-мм артустановкою А-192М, ЗРК "Полимент-Редут" із боєзапасом на 32 зенітні ракети 9М96Е2, 8 протичовнових торпед комплексу "Пакет-НК" і 8 ПЗРК "Верба".

 

Характеристики фрегата "Адмирал Головко", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Якщо ж вдаватись до деталей судової тяганини між відомством Шойгу та виробником фрегата "Адмирал Головко", то там можемо побачити такі цікаві цифри. Для початку стверджується, що вартість побудови цього корабля за контрактом від 2012 року складала 28,28 мільярда рублів, або ж еквівалент 316 мільйонів доларів за поточним курсом. Ще раз – це "контрактна" цифра.


Водночас, в матеріалах справи йдеться також і про те, що Міноборони РФ за виробництво "Адмирала Головко" не доплатило 8 мільярдів рублів від контрактної вартості, що заодно привело до зривів по строкам здачі такого корабля. Виходить, що для відомства Шойгу цей корабель наразі коштує еквівалент 224 мільйонів доларів (як фактично оплаченої суми).


При цьому завод-виробник "Северная верфь" у матеріалах для суду зазначив, що фактична вартість побудови серії з трьох кораблів проекту 22350, зокрема фрегата "Адмирал Головко", виросла на 19 мільярдів рублів, порівняно з контрактною. Тобто можемо припускати, що фактична вартість побудови "Головка" могла досягнути рівня еквіваленту 400 мільйонів доларів.

Відповідно, уже виникає плутанина, за яким же показником визначати вартість настільки потужного корабля на 16 "Калібрів" чи "Цирконів" - 316 мільйонів доларів за контрактом, фактична вартість порядка 400 мільйонів доларів чи ж усього 224 мільйона доларів, які заплатило Міноборони РФ та дивувалось, чому корабель не введено у стрій вчасно.

Рашистський фрегат "Адмирал Головко", ілюстративне фото з відкритих джерел

Ще на цю тему