Індія отримає від РФ два військових кораблі попри санкції - Bloomberg

08:00 06.04.2024

Індія отримає два військових кораблі російського виробництва в найближчі кілька місяців, оскільки дві країни працюють в обхід санкцій США.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на високопоставлених індійських чиновників, які попросили не називати їхніх імен через чутливість цього питання, передає Укрінформ.

За словами джерел, один корабель, імовірно, буде переданий індійцям у вересні, а інший - на початку наступного року. Передача кораблів відстає від графіка на два роки через війну в Україні, заявили індійські чиновники.


Два фрегати є частиною угоди про постачання чотирьох кораблів, яку Індія та Росія підписали ще у 2018 році. Інші два кораблі будуються в Індії у співпраці з Росією, але також відстають від графіка через проблеми з постачанням, пов'язані з війною, сказали чиновники.

Фрегати з керованою ракетною зброєю та малопомітністю мали використовувати газові турбіни українського виробництва, йдеться у повідомленні. За словами високопосадовців, торгівля між Україною та Росією припинилася у 2014 році після анексії Криму Росією, й Індія закупила турбіни через третю країну.

Американські санкції проти РФ за її війну в Україні зупинили постачання зброї до Індії більш ніж на рік, оскільки країни намагалися знайти механізм оплати, який би не порушував санкції США. За словами джерел, Індія і Росія, які є стратегічними партнерами, змогли обійти проблему платежів.

Нью-Делі платить Москві індійськими рупіями за зброю, але використовує різні валюти, такі як дирхами ОАЕ і долари США, для оплати за сиру нафту. Індія є найбільшим покупцем російської нафти, що постачається морем. Механізм ненадовго зіткнувся з проблемою, коли в Індії накопичилися платежі на мільярди доларів. Нью-Делі відмовився платити в китайських юанях, зважаючи на напружені відносини з Пекіном.


Зазначається, що США здебільшого утримуються від покарання Індії за її відносини з Росією, в тому числі утримуються від штрафів за поставлену з РФ систему протиповітряної оборони, оскільки вони розраховують на Індію на тлі посилення конкуренції з Китаєм.

Попри збільшення закупівель зброї у США і Франції та агресивну програму прем'єр-міністра Нарендри Моді з будівництва військової техніки в країні, Росія залишається найбільшим постачальником військової техніки Індії, на яку припадає 36% індійського імпорту озброєнь, згідно з даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру.

SIPRI, незалежний аналітичний центр, який вивчає світову торгівлю зброєю, у своєму нещодавньому звіті зазначає, що вперше за шість десятиліть Росія займає менше половини імпорту зброї в Індію.

Ще на цю тему