Як РФ планувала перекинути з Балтійського у Чорне море корабель "Калібрами", якщо Босфор зачинений

13:20 10.04.2024

"Серпухов" проєкту "Буян-М"

Пожежа на кораблі "Серпухов" Балтійського флоту зірвала несподівані плани ворога посилити ним Чорноморський флот РФ

УГоловному управлінні розвідки Міністерства оборони України повідомили нові й доволі несподівані деталі пожежі на малому ракетному кораблі "Серпухов" Балтійського флоту РФ, у результаті якої він на тривалий час втратив боєздатність.

Ця пожежа зірвала плани ворога перекинути його з Балтійського у Чорне море, про що повідомив представник ГУР Міноборони Андрій Юсов в ефірі Радіо Свобода.

План ворога потребує уваги, бо у складі Балтійського флоту РФ загалом є сім носіїв крилатих ракет "Калибр" з яких чотири "Буян-М" (разом із "Серпухов") та три малих ракетних кораблі проєкту "Каракут", ще один корвет проєкта 20380 "Стерегущий" має їх отримати після модернізації.

Але питання: як саме у Москві планували перекинути будь-який корабель через Босфор в умовах, коли такий прохід зачинений Туреччиною. Проте у РФ дійсно залишається можливість переміщення деяких кораблів у Чорне море з будь-якого іншого флоту через річки та канали.


Це звісно стосується лише невеликих кораблів, але якраз "Буян-М" і створювався з цією опцією. Він має стандарту водотонажність у 850 тонн, але дуже малу осадку - 2,6 метра, що вкрай негативно впливає на його морехідні можливості, але якраз і дозволяє йому зробити такі маневри.


"Град", проєкт "Буян-М", Балтійського флоту РФ

У випадку необхідності перекидання з Балтики до Чорного моря кораблів проєкту "Буян-М" вони мають пройти по вкрай складному, але функціонуючому Волго-Балтійському водному шляху: Фінська затока - Нева - Ладозьке озеро - Свір - Онезьке озеро - Волго-Балтійський канал - Біле озеро - Рибинське водосховище - Волга, а потім через Волго-Донський у Дон та зрештою у Чорне море.

Досі РФ ніколи не реалізовувала такий повноцінний перехід внутрішніми водними артеріями. Але "Буян-М", як для Чорноморського, так і для Балтійського флоту будувались на Волзі на Зеленодольському заводі у Татарстані. І хоча спочатку РФ спускала "Буян-М" до Чорного моря, а потім направляла на Балтику, згодом вони почали "пхати" їх і у північному напрямі.


Наприклад, останній "Буян-М" для Балтійського флоту "Наро-Фоминск" провели саме таким шляхом, для чого знадобилось демонтувати частину обладнання для зменшення висоти.


"Наро-Фоминск"
Таким чином можливість здійснення для "Буян-М" такого міжфлотського переходу цілком можлива, хоча не є тривіальною операцією та буде вимагати додаткових робіт з кораблем.

Ще на цю тему