Що це за уражений корабель "Новочеркасск", і чи міг він возити Шахеди

11:40 26.12.2023

Що наразі відомо про нову втрату рашистського флоту, і як її можна оцінити

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Вніч на сьогодні, 26 грудня 2023 року, Командувач Повітряних Сил Олещук повідомив, що в районі Феодосії крилатими ракетами було уражено великий десантний корабель "Новочеркасск", та подякував пілотам за результативну роботу. Це повідомлення супроводжувалось відео, на якому видно дуже потужний вибух.

Водночас, у соцмережах вже циркулює версія, що цей корабель, який пішов вслід за "Москвою", міг перевозити дрони-камікадзе Shahed-136. Що власне і може пояснювати, чому вибух був настільки потужний.

Уражений великий корабель "Новочеркасск" належав напряму до складу Чорноморського флоту РФ (бо зараз окупанти в Чорному морі мають десантні кораблі з Балтійського та Північного флотів).

І що цікаво, це був уже другий "приліт" по цьому рашистському ВДК за час повномасштабного вторгнення, перший відбувся під час удару ракетних військ ЗСУ по рашистським кораблям в акваторії тимчасово окупованого Бердянська 24 березня 2022 року. Щоправда, тоді "Новочеркасск" зазнав відносно незначних ушкоджень, які йому дозволили покинути гавань і прийти на ремонт в тимчасово окупований Севастополь.

Уражений "Новочеркасск" належав до проекту 775, був збудований у Польщі за часів СРСР та введений у стрій в 1987 році. Цікаво, що з 1990 по 2007 році російський ВДК "Новочеркасск" простояв на консервації, і лише після цього був введений до активного складу Чорноморського флоту РФ.

Уражений корабель мав стандартні як для ВДК проекту 775 характеристики:

повне водозаміщення – 4080 тон;
довжина корпусу – 112,5 метрів;
ширина – 15 метрів;
екіпаж + десант та вантажопідйомність – 87 осіб + до 300 осіб, до 460 тон вантажу.

Рашистський десантний корабель "Новочеркасск", ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо ж аналізувати версію, чи міг уражений "Новочеркасск" перевозити "Шахеди", то тут логічно можемо припустити наступне. Якщо цей корабель окупанти й могли залучити для перевезення дронів-камікадзе, то хіба що для доставки безпосередньо із території РФ, "в режимі парому".

Привезти "Шахеди" безпосередньо з Ірану російський "Новочеркасск" не міг, бо Туреччина не пропускає через Протоки військові кораблі обох сторін війни.

Ще на цю тему