З «Асканії-Нової» загарбники вивезли до Росії кілька червонокнижних зебр та коней Пржевальського

09:00 06.12.2023

З асканійського зоопарку окупанти вивезли по декілька особин зебри Чапмана, бізона американського, коней Пржевальського та оленя Давида, порушивши норми міжнародних природоохоронних конвенцій.

Як пишет издание Укринформ про це у Фейсбуці повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

«Окупанти вчергове зухвало порушили норми міжнародних природоохоронних конвенцій. Ворожі пабліки поширюють інформацію, що окупаційна адміністрація парку здійснила незаконний обмін тварин між Біосферним заповідником «Асканія-Нова», природним біосферним заповідником «Ростовський» та асоціацією зі збереження та відновлення рідкісних та зникаючих видів тварин «Жива природа степу», - йдеться у дописі.


Як зазначається, з асканійського зоопарку вивезли по декілька особин зебри Чапмана, бізона американського, коней Пржевальського та оленя Давида.

Усі ці види є червонокнижними та занесені до Червоного списку МСОП зі статусом «зниклий з природи», «на межі зникнення» та «близький до тих, які знаходяться під загрозою знищення».

Натомість до зоопарку «Асканія-Нова» були завезені антилопи канна, яки свійські, верблюди двогорбі та один гуанако.

Стрілець повідомив, що про цю ситуацію вже поінформовані відповідні відомства. Міндовкілля готує повторні ноти до секретаріатів природоохоронних конвенцій: Бернської, Рамсарської, ЮНЕСКО, Боннської Конвенції, Міжнародного союзу охорони природи та секретаріату CITES. Цей крок дозволить надати питанню широкого розголосу на міжнародній арені.