БАМ перерізано, чи вийде так з Трансібом: які вузькі гирла на другій стратегічній залізниці РФ(фото)

21:00 02.12.2023

Транссибірська магістраль - основний зв'язок Далекого Сходу з РФ, який й так вже працює з високим навантаженням, а знищення навіть невеликого безіменного мосту утворює корки на півтисячі потягів

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Успішна двоетапна операція з перерізанням Байкало-Амурської магістралі, за якою за поки неофіційними джерелами стоїть СБУ, вже можливо ставити в один ряд з ураженням Кримського мосту.

Особливо, якщо підтвердиться інформація відносно масштабу руйнувань у Сєвєромуйському тунелі, в якому застрягли 35 вагонів, а пожежа могла вивести з ладу всі тунельні комунікації та пошкодила рейки, при цьому сам тунель залитий паливом. А "супер-джекпотом" стане й підтвердження інформації щодо реальних наслідків підриву другого составу на обхідному шляху - так званому "Чортовому мосту", бо буде означати повне перерізання БАМу у самому складному та вузькому місці.

 


На мапі вище - схема залізничного сполучення на цій ділянці. Червоним позначено Сєвєромуйський тунель довжиною близько 15 км. Його будували 26 років для того, щоб скоротити старий шлях позначений жовтим, що ускладнений серпантинами, тунелями та мостами, включно зі згаданим "Чортовим" у районі ділянки "16 км". Тобто це дійсно найкраще місце для удару на усьому БАМі.


Але у розпорядженні РФ залишається друга й основна магістраль - Транссибірська, яка має оцінену пропускну спроможність у близько 72 млн тонн на рік. На мапі нижче виділено червоним:


Транссибірська магістраль значно старіша за БАМ й була збудована ще у 1891-1916 році після чого постійно розширювалась, а повна електрифікація завершилась взагалі у 2002 році. При цьому Трансіб на всій протяжності багатоколійний (лише 124 км з близько 10 тисяч км - одноколійних ділянок, при наявності альтернативних паралельних маршрутів) на відміну від БАМу.


Але Трансіб має вузькі гирла, які РФ намагається розшити. Досі в Амурській області експлуатується Керакскій тунель, який був побудований у 1910 році з довжиною близько 1 км. У 2021 році спеціально для "розшивання" магістралі поряд з ним почали будувати новий, але роботи поки не завершені.

 

Керакскій тунель

У цій та суміжній Єврейській автономній області функціонує мережа з Хінганских тунелів, найдовший з яких має довжину у 2 км. Є цілий ряд мостів, при цьому не лише через Амур, Єнісей чи Об, а через велику кількість малих річок. І проблеми на кожному з них можуть стати критичним фактором.

Наприклад, через розмиття мосту через мало кому відому річку Ареда у Забайкальскому краї 23 липня 2021 року рух був унеможливлений. Й поки встановлювали нову переправу лише за три дні утворилась корка на 500 вантажних составів.

 

Відновлення мосту через Ареду у 2021 році

Тобто простір для можливих дій вимірюється у десятках об'єктах, при цьому не так важливим стає де саме. Бо весь Трансіб насправді вже є вузьким гирлом. Бо навантаження на нього зараз буде збільшено через параліч БАМу, а він вже й так працював у доволі напруженому режимі.

Ще на цю тему