Ердоган у Берліні пов'язав німецьку підтримку Ізраїлю в Газі з почуттям провини за Голокост

16:00 18.11.2023

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пов'язав підтримку Німеччиною Ізраїлю у війні в секторі Газа з почуттям провини за Голокост, а канцлер ФРН Олаф Шольц підтвердив прихильність Німеччини праву Ізраїлю на самооборону

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у п'ятницю припустив, що Німеччина підтримала Ізраїль у війні в секторі Газа через почуття провини за Голокост, і вказав на контраст із Туреччиною, яка, за його словами, могла говорити неупереджено, повідомляє Reuters, пише УНН. 

Цитата

Ізраїльсько-палестинську війну не слід оцінювати через психологію зобов'язання. Я говорю вільно, тому що ми нічого не винні Ізраїлю.
Ті, хто почувається зобов'язаним Ізраїлю, не можуть говорити вільно. Ми не пройшли через процес Голокосту, ми не маємо такої ситуації, тому що наша повага до людства інша

- заявив Ердоган на спільній пресконференції з канцлером ФРН Олафом Шольцем у Берліні.
Раніше цього тижня Ердоган заявив, що Ізраїль є "терористичною державою", яка вчиняє воєнні злочини в секторі Газа.

"Коментар Ердогана в Берліні торкнувся самої суті повоєнної ідентичності Німеччини, яка заснована на глибокому спокутуванні за Голокост", - зазначає видання.

Шольц не відповів прямо на висловлювання Ердогана, але підтвердив прихильність Німеччини праву Ізраїлю на самооборону.

Цитата

Якщо ви знаєте Німеччину, ви знаєте, що наша солідарність з Ізраїлем не підлягає жодному сумніву.

Ізраїль має право на самооборону. У той же час, всі життя однаково цінні, і страждання в Газі засмучують нас

- сказав Шольц.
Поїздка Ердогана стала його першим візитом до Німеччини за чотири роки. Ердоган, чию партію чекають ключові місцеві вибори наступного року, міг би скористатися підтримкою Шольца для модернізації митного союзу Туреччини з Євросоюзом і безвізового режиму для турків до ЄС, пише видання.

Шольц, який має справу з рішенням суду, яке пробило дірку в 60 мільярдів євро в урядовому бюджеті, коаліційною суперечкою з приводу економіки та зростанням імміграції, як вказано, потребує допомоги Анкари у стримуванні міграції до ЄС.

При цьому, як повідомляється, обидва лідери прагнули наголосити на сферах згоди, включаючи важливість їхніх економічних зв'язків і підтримку угоди щодо експорту зерна з України.

Шольц відмовився відповідати на запитання, чи схвалить він продаж 40 бойових літаків Eurofighter, які хоче Туреччина. Потрібно його схвалення, оскільки Німеччина є членом британо-французько-іспанського консорціуму, який їх виготовляє.

Ердоган заявив, що може піти в інше місце, якщо Шольц не погодиться.

"Ми можемо закупити винищувачі в багатьох інших місцях", - сказав Ердоган.

Берлін, як повідомляється, також хотів би, щоб Туреччина остаточно схвалила вступ Швеції до НАТО. Хоча Ердоган відмовився від своїх заперечень, турецький парламент ще не ратифікував членство Швеції.

Ще на цю тему