Рада прийняла постанову про скасування висновку ДАСУ, дуже важливу для українського ОПК

18:40 21.09.2023

Документ важливий, бо має нарешті зняти необгрунтовані претензії Держаудитслужби до вітчизняної «оборонки»

Як повідомляе ВІйсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Під час свого засідання Верховна Рада України ухвалила постанову №10071, за якою фактичноскасовується висновок Держаудитслужби про те, що вітчизняні оборонні підприємства начебто незаконно отримують прибуток під час виробництва та поставки зброї для ЗСУ.

Також ця ухвалена постанова зобов'язала Кабмін гарантувати виконавцям державних контрактів з оборонних закупівель компенсацію всіх економічно обґрунтованих витрат, а також суми прибутку, що в свою чергу остаточно вирішує питання прибутку для всіх постачальників Міноборони на законодавчому рівні, пише "Еспресо".

"Кабінету Міністрів України гарантувати виконавцям державних контрактів (договорів) з оборонних закупівель компенсацію всіх економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних із їх виконанням, а також суми прибутку (постачальницької винагороди) у складі вартості (ціни)товарів, робіт і послуг оборонного призначення, відповідно до умов державних контрактів (договорів)", - цитує видання текст документу.

Від Defense Express нагадаємо передісторію цього рішення, насправді дуже важливого для українського ОПК.

Як раніше неоднократно розповідало наше видання, Держаудитслужба ухвалила рішення про те, що підприємства вітчизняної "оборонки" при виробництві зброї для ЗСУ начебто незаконно отримали загалом 2,5 мільярди гривень прибутку за 2022 рік, і тепер начебто мають повернути ці гроші в держказну.

Таке рішення Держаудитслужби суперечило не тільки здоровому глузду, оскільки отримані гроші українські оборонні підприємства інвестували у розширення виробництва, тобто цей ресурс неможливо згенерувати «назад». Це рішення Держаудитслужби прямо суперечило одній із постанов Кабміну (якому власне й підпорядковується ДАСУ), за яким українські виробники зброї можуть отримувати від 5 до 10% чистого прибутку при виконанні замовлень для ЗСУ.

Але в свою чергу ДАСУ продовжувала наполягати на своїх висновках, що почало призводити до дуже проблемних ситуацій для українського ОПК, що загалом небезпечно для воюючої України.

Генеральний директор "Української бронетехніки" Владислав Бельбас повідомляв про те, що на основі неправомірного висновку ДАСУ Державне бюро розслідувань готує кримінальну справу проти компанії, що стало загрозою для виробництва зброї в Україні.

А за кілька днів потому про таку загрозливу тенденцію почало говорити і КБ «Луч», яке стало прямо попереджати – через неправомірний висновок Держаудитслужби ЗСУ можуть залишитись без "Вільхи", "Нептуна" і "Стугни".

Рішення про неправомірність дій ДАСУ вітчизняна "оборонка" чекала уже тривалий час. Будемо сподіватись, що це тепер перейде у практичні та позитивні дії як і від Кабміну загалом, так і від Держаудитслужби зокрема.

Ще на цю тему