На розмінування Чорного моря підуть роки: Неїжпапа розповів про три етапи

15:00 11.01.2024

Роботи з розмінування Чорного моря від російських мін проходитимуть у кілька етапів, а на розмінування всього району ведення бойових дій в Чорному та Азовському морях потрібні роки.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв’ю виданню «Українська правда» заявив Командувач Військово-морських сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа.

«Я був у Румунії на початку вересня. Там була якраз зустріч із залученням всіх командувачів флотів Чорного моря, крім Росії, звісно, плюс залучені фахівці і командувачі 6 флоту США, командувач ВМС НАТО теж був присутній. Обговорювали питання щодо подальших дій із забезпечення мінної безпеки в Чорному морі. Україна, звісно, в першу чергу зацікавлена в цьому, тож ми виступили з пропозицією розділити цю роботу на кілька етапів», - повідомив Неїжпапа.


За його словами, першочергово йдеться про безпосередню боротьбу з мінами, яка здійснюється прямо зараз, поки йде повномасштабна війна і є певні обмеження по конвенції Монтре. Другий етап – це коли Румунія, Болгарія, Туреччина об'єднуються в тактичну групу для боротьби з дрейфуючими мінами.

«Поки що вони будуть боротися з тими мінами, які знаходяться в їхній зоні відповідальності, не біля берегів України чи в нашій виключній економічній зоні. Наше бачення, що ми так само повинні бути в цій групі, щоб мати своїх представників для координації. І так воно і буде», - зазначив командувач.

Третій етап – повномасштабна протимінна операція, яка розпочнеться одразу ж після перемоги України.

«Для цього ВМС створили відповідний штаб, люди проходять підготовку, в нас уже є протимінні кораблі, які зразу ж після перемоги прибудуть до Чорного моря. Ми готуємо наших спеціалістів і водолазів у тому числі», - розповів командувач.

Відповідаючи на питання, скільки часу знадобиться на велику операцію з розмінування всього моря, командувач зазначив, що це залежить від наявних сил, які будуть залучатись.

«В першу чергу треба буде розмінувати рекомендовані шляхи, місця якірних стоянок – те, що використовується в цивільному судноплавстві. Всі судна ж ходять по рекомендованих шляхах. На морі теж є дороги, просто їх ніхто бордюрами не позначає. Щоб забезпечити ці шляхи, місця якірних стоянок тощо – це буде 5-7 місяців», - повідомив Неїжпапа, додавши, що це залежить, знову ж, від кількості кораблів і засобів, які будуть залучені до цієї операції.

Він також повідомив, що Україна матиме для розмінування у своєму флоті кілька протимінних кораблів.

«У нас буде два протимінні кораблі, про які я казав (які надала Велика Британія – ред.). В цьому році ще один протимінний корабель отримаємо від Нідерландів. Потім у 2025 році – ще один. Тобто у нас буде повноцінний протимінний дивізіон. Але якщо до цього буде залучене в нашому районі відповідальності, наприклад, група НАТО, то це буде швидше», - зазначив командувач.

Водночас він зауважив, що для розмінування всього району ведення бойових дій в Чорному та Азовському морях потрібні будуть роки.

Ще на цю тему