Гауляйтер Голої Пристані отримав заочний вирок за співпрацю з окупантами

19:20 07.08.2023

Теплодарський міський суд Одеської області 2 серпня виніс заочний вирок Геннадію Недялкову, гауляйтеру Голої Пристані Скадовського району Херсонської області.

Він визнаний винним у колабораційної діяльності і засуджений до 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна. Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду.

Суд встановив, що Геннадій Недялков у травні 2022 року добровільно погодився працювати на окупантів гауляйтером міста Гола Пристань на Херсонщині. Саме він 21 червня 2022 року призначив гауляйтера села Гладківка Олексія Бузова, 25 червня 2022 року – гауляйтерку села Кардашинка Вікторію Целорунго і 9 липня 2022 року – гауляйтерку села Нова Збур’ївка Наталю Бебешко. Про ці злочини ще рік тому повідомляв ЦЖР.

30 червня 2022 року Геннадій Недялков організував зустріч із вчителями та дирекцією Великокардашинської школи Голопристанської громади і переконував їх обслуговувати окупантів. 

Суд кваліфікував дії Недялкова за ч. 5 ст 111-1 КК України – добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно- розпорядчих та адміністративно-господарських функцій у незаконному органі влади, створеному Росією на тимчасово окупованій території. Суд також дійшов висновку, що сукупність досліджених у судовому засіданні доказів і прямо, і опосередковано свідчать про вчинення ним інкримінованого злочину.

Тож суд визнав Геннадія Недялкова винним у скоєнні злочину і призначив йому покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування та займатися діяльністю, яка пов’язана з наданням публічних послуг строком на 15 років, з конфіскацією всього належного йому майна. Зокрема, у нього конфіскують раніше арештоване Саксаганським районним судом м. Кривого Рогу майно, що знаходиться в Херсоні – житловий будинок, квартира і три автомобіля. Також із Недялкова мають стягнути на користь держави 15,1 тисячу гривень за залучення експерта.

Термін відбування покарання буде обчислюватися з моменту фактичного затримання засудженого.

Як повідомляв ЦЖР, до обов’язків гауляйтера Голої Пристані Геннадій Недялков приступив 27 травня 2022 року. Остання його законна посада – директор ТОВ «Сан Сервіс».
В 2015 році Недялков обирався до Херсонської обласної ради від партії «Відродження», в 2020 році – до Херсонської міськради від партії «Громадський рух «Народний контроль». Обидва рази він не набрав достатньої кількості голосів.
Також Геннадій Недялков був помічником народного депутата України восьмого скликання (2014-2019 роки) Дениса Силантьєва.

Ще на цю тему