Зараз розглядаються два варіанти створення спецтрибуналу для Росії - Костін

13:40 31.07.2023

Координаційна група (Core Group) розглядає варіант створення так званого інтернаціоналізованого трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України, а також створення трибуналу на підставі резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

Про це повідомив в інтерв’ю Укрінформу генпрокурор Андрій Костін.

“...Зараз у нас обговорюються два варіанти - це міжнародний трибунал, створений на підставі резолюції Генеральної Асамблеї ООН, а інша пропозиція - про інтернаціоналізований трибунал, який передбачає у його складі українських та іноземних суддів, які діятимуть на базі українського права”, - сказав він.


Як пояснив Костін, інтернаціоналізований трибунал - це те, що “деякі наші партнери запропонували як гібридний трибунал, а потім уже перейменували в інтернаціоналізований”.

“Тобто, є дві базові позиції, працюючи з якими, думаю, ми знайдемо результат”, - сказав він.

Генпрокурор також не виключає, що спецтрибунал зможе здійснювати заочне засудження.

“Заочне засудження можливе. У цьому і відмінність спецтрибуналу від МКС. Останній не може судити заочно. А трибунал - може. Український народ не повинен довго чекати”, - заявив він.


Як повідомлялося, Україна спільно з партнерами просуває створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва Російської Федерації за скоєння злочину агресії проти України.

Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

У Гаазі розпочав роботу Міжнародний центр із переслідування за злочин агресії проти України. Передбачається, що він підтримуватиме та координуватиме підготовку справ про злочини агресії.

Це перший випадок ініціативи з розслідування злочину агресії за міжнародної підтримки після Другої світової війни.

Ще на цю тему