На Миколаївщині міжнародне злочинне угруповання «продавало» українських моряків на судна для перевезення нелегалів

13:41 30.09.2021

Служба безпеки України викрила в Миколаївській області діяльність міжнародного злочинного угруповання, яке «вербувало» українських моряків та змушувало їх працювати на кораблях, що доставляють нелегалів із Середньої Азії до країн ЄС.

Як повідомляє прес-центр СБУ, за оперативними даними, схему організував громадянин України та його спільник із Турецької Республіки.

«Жертвами» зловмисників здебільшого були мешканці південних областей, які мали проблеми з дозвільними документами моряка. Їм обіцяли високооплачувану роботу на суднах далекого плавання за кордоном. Для підтвердження надійності «компанії» одразу після «досягнення домовленостей» морякам сплачували $3 тис. авансу», – йдеться в повідомленні.

Потім, як розповіли у відомстві, виявлялося, що місцем роботи цих моряків ставали судна, що перевозили нелегальних мігрантів із країн Середньої Азії до ЄС.

За даними слідства, мережа «вербувальників», які підшукували моряків, нараховувала щонайменше шість осіб.

Організатор-іноземець за одну завербовану особу платив своєму українському «партнеру» $7 тис. Із них $3 тис. – аванс моряку, а решта розподілялася між організатором-громадянином України та «вербувальниками». На рахунку угруповання - п'ять «партій» українців за кордон. Серед них щонайменше п'ятеро осіб ув’язнені в країнах Євросоюзу», – йдеться у повідомленні.

Оперативники спецпідрозділу СБУ в Миколаївській області зупинили двох завербованих осіб безпосередньо перед відправленням за кордон у приміщенні Миколаївського міжнародного аеропорту після проходження прикордонного контролю.

Наразі одного з організаторів та його спільника затримано. Їм повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 149 (торгівля людьми) Кримінального кодексу України.

Ще на цю тему