США запровадять санкції проти 30 китайських технологічних компаній — Bloomberg

20:40 14.12.2022

Адміністрація президента США Джо Байдена планує внести Yangtze Memory Technologies та понад 30 інших китайських компаній до торгового «чорного списку», що не дозволить їм купувати певні американські технологічні компоненти, поглиблюючи напруженість між двома економічними наддержавами світу. 

Про це повідомляє Bloomberg, посилаючись на джерела, пише ZN.ua.

Міністерство торгівлі США додасть провідного китайського виробника мікросхем пам'яті Yangtze Memory Technologies та інших компаній до чорного списку вже на цьому тижні.

Компаніям, які потраплять до списку, буде заборонено купувати технології у американських постачальників, якщо вони не отримають спеціальну експортну ліцензію від Міністерства торгівлі.

Раніше внесення до цього списку зруйнувало бізнес Huawei Technologies Co. з виробництва смартфонів і завадило зусиллям Semiconductor Manufacturing International Corp. перетворитися на лідера з виробництва мікросхем.

«США політизували і озброїли економічне співробітництво», - заявив офіційний представник МЗС Китаю Ван Веньбінь, додавши, що дії Вашингтона порушили ланцюги поставок.

За його словами, Китай зробить кроки для захисту прав своїх компаній.

Нові санкції будуть означати ескалацію протистояння між США і Китаєм у сфері технологій. Адміністрація Байдена представила широкий набір обмежень на можливість Китаю купувати напівпровідники та обладнання для виробництва мікросхем у жовтні, включивши Yangtze Memory та інші компанії до списку компаній, які потребують перевірки.

Міністерство торгівлі США додало 31 організацію, включаючи Yangtze Memory, до так званого «неперевіреного списку». Це означає, що американська влада не в змозі довести, що ці компанії не підтримують китайських військових. Це поклало початок 60-денному зворотному відліку, протягом якого компанії повинні були довести, що їх бізнес не був залучений до діяльності, яка загрожує національній безпеці США.

Здавалося, уряд Китаю співпрацює з владою США, щоб запобігти внесенню Yangtze Memory та інших компаній до «чорного списку». Це передбачало надання Міністерством торгівлі Китаю допомоги вітчизняним компаніям у проведенні перевірок кінцевого використання, яких вимагають США, включаючи розкриття інформації про продукти та операції.

Yangtze Memory, що базується в Ухані, є найбільшим в країні виробником напівпровідників 3D NAND, виробляючи мікросхеми пам'яті, які використовуються в смартфонах та інших комп'ютерних пристроях, конкуруючи з такими компаніями, як Samsung Electronics Co. Фірма вела переговори про постачання для Apple Inc, що стало б значним кроком для китайської технологічної галузі, але з тих пір перемовини були відкладені.  

Про намір Міністерства торгівлі США внести Yangtze Memory до чорного списку першою повідомила газета Financial Times. Американські чиновники запровадили обмеження щодо чіпів, пояснивши, що вони необхідні для того, аби зупинити Китай, який стає все більшою економічною та військовою загрозою.

Адміністрація Байдена хоче переконатися, що виробники мікросхем в США не зможуть забезпечити можливість виробляти передові напівпровідники, які б сприяли зміцненню китайської армії.

Китай розкритикував кроки США, стверджуючи, що американський уряд намагається зупинити його зростання. Цього тижня Пекін подав позов до Світової організації торгівлі, намагаючись скасувати запроваджені США торговельні обмеження, стверджуючи, що вони порушать світову торгівлю.

Раніше повідомлялося, що Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів Сполучених Штатів Америки запровадило санкції проти понад 40 людей і організацій, причетних до корупції чи порушення прав людини. Нові обмеження стосуються представників Росії, Китаю, Ірану, Північної Кореї, а також Сальвадору, Гватемали, Гвінеї, Малі та Філіппін. До санкційного списку США додали посадовців КНР, пов’язаних із серйозними порушеннями прав людини в Тибетському автономному районі.
 

Ще на цю тему