У Німеччині вимагають виключити Росію з ЮНЕСКО

13:40 26.07.2023

Після атаки РФ історичного центру Одеси німецька організація World Heritage Watch закликала виключити Росію з Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

У своїй заяві вони вказали, що цілеспрямованим знищенням історичних будівель «геноцидний російський режим перейшов остаточну межу і безповоротно вийшов з кола цивілізованого світу», пише ZN.UA.

World Heritage Watch зазначає, що Росія порушила Міжнародну конвенцію про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини 1972 року та Гаазьку конвенцію про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту. Останню країни прийняли як прямий наслідок жахливого руйнування і розграбування культурних цінностей під час Другої світової війни.

«Росія втратила будь-яке право відігравати роль у міжнародних органах, які консультують або приймають рішення щодо захисту культурних цінностей», - наголосили у World Heritage Watch.

Представники організації закликали зібрати позачергове засідання ЮНЕСКО з єдиним пунктом порядку денного про виключення РФ. Також вони пропонують доручити робочій групі розробити механізм санкцій проти порушників Конвенції про охорону всесвітньої спадщини.

Нагадаємо, у ніч із 22 на 23 липня Одеса зазнала серйозного ракетного обстрілу з боку росіян. Ракети пошкодили та зруйнували об’єкти цивільної інфраструктури, багатоповерхівки, приватні житлові будинки, автомобілі, також є загиблі і травмовані. Загалом сильно постраждав історичний центр Одеси, який знаходиться під захистом ЮНЕСКО.