Під нові санкції США потрапив російський морський перевізник і 14 суден

17:40 21.07.2023

До санкційного списку Управління контролю за іноземними активами міністерства фінансів США (OFAC) внесло ще 95 російських компаній і 18 фізосіб, а також 14 суден.

Як повідомила прес-служба мінфіну США, санкційний список поповнився ПАТ «Сахалінське морське пароплавство» (СахМП, SASCO). До нього також внесено 14 суден компанії – контейнеровозів, поромів та універсальних суховантажів, та пов’язані з пароплавством ТОВ «Морські поромні лінії «Ваніно-Сахалін» та АТ «Схід Трейд Інвест».

Серед юридичних осіб, доданих до списку санкцій, – науково-дослідні інститути, підприємства військово-промислового комплексу, виробники обладнання й постачальники послуг нафтогазової галузі, а також банки «Тінькофф», «Солідарність», Unistrem, «Локо-Банк».

Крім того, персональні санкції, зокрема, введено стосовно першого заступника голови Мінпромторгу Росії Василя Осьмакова, першого заступника міністра енергетики РФ Павла Сорокіна, заступника міністра енергетики РФ Павла Сніккарса, першого заступника міністра економічного розвитку РФ Іллі Торосова, першого заступника міністра фінансів РФ Леоніда Горніна, заступника глави Мінекономрозвитку РФ Олексія Херсонцева та інших.

«Сахалінське морське пароплавство» є одним із найбільших вантажоперевізників на Далекому Сході Росії, забезпечує цілорічні перевезення з портів Де-Кастрі, Ваніно та Радянська гавань, обслуговує залізнично-поромну переправу між Сахаліном (порт Холмськ) та материком (порт Ваніно, Хабаровський край).

У лютому 2022 року Міністерство фінансів США у зв’язку з військовим вторгненням РФ на територію України ввело додаткові санкції стосовно найбільшої російської морської та вантажної судноплавної компанії «Совкомфлот» та низки інших організацій, що належать або контролюються російським урядом. Аналогічні санкції запроваджено Євросоюзом.

На початку квітня 2022 року США запровадили санкції проти російської «Об’єднаної суднобудівної корпорації», а також 28 дочірніх компаній ОСК — зокрема, конструкторських бюро «Алмаз», «Рубін», АТ «Балтійський завод», АТ «Невське ПКБ», АТ «Адміралтейські верфі».

У травні 2022 року OFAC розширило перелік фізичних та юридичних осіб та їх активів, що підпадають під санкції, включивши до сім судноплавних компаній Росії та 70 суден різних типів, зареєстрованих у російській юрисдикції.

У грудні до санкційного списку потрапили ще десять російських компаній і дослідницьких установ, пов’язаних із судноплавством.

У січні 2023 року санкційний список поповнився АТ «Далекосхідний центр суднобудування та судноремонту» та пов’язаними з ним АТ «30 СРЗ», АТ «179 СРЗ», АТ «Далекосхідний завод «Звєзда», АТ «Північно-східний ремонтний центр», АТ «Центр судноремонту «Дальзавод», АТ «ЦКЛ «Лазурит», ТОВ ДПІ «Східпроектверф».

Ще на цю тему