Україна експортує до Румунії 20 тисяч тонн цукру

10:00 13.07.2023

Український Уряд переглянув рішення щодо своєї заборони експорту цукру з 5 червня по 15 вересня і ухвалив рішення щодо постачання його до Румунії.

Рішення було ухвалене на прохання румунської сторони, пише УНН, з посиланням на Урядовий портал.

Деталі

На прохання румунської сторони, українським урядом рядом було ухвалено рішення щодо експорту 20 тисяч тонн цукру до Румунії. Про це домовились під час зустрічі очільник Мінагрополітики України Микола Сольський з Міністром сільського господарства та сільського розвитку Румунії Флоріном-Іонуцем Барбу.

Крім того, сторони обговорили питання співробітництва в аграрній галузі, а також розглянули питання транзиту української сільськогосподарської продукції територією Румунії і залізницею Молдови в напрямку портів Рені, Джурджулешти та Галац. А також можливість збільшити перевезення української продукції румунським каналом Суліна.

Флорін-Іонуц Барбу подякував за розуміння в питанні експорту цукру до Румунії і запевнив у повній підтримці.

Доповнення

Раніше уряд прийняв рішення про фактичну заборону на експорт цукру з України в період з 5 червня по 15 вересня. Це пояснювалось тим, що українські експортери вже майже на 100% використали потенціал експорту цукру, які закладалися в прогнозний баланс на 2022/2023 роки. Таке рішення ухвалили задля уникнення дефіциту цього продукту в літньо-осінній період.

Україна є найбільшим експортером цукру до Румунії. З жовтня 2022 року по квітень 2023 року сусідня країна імпортували майже 85 000 тонн цукру, повідомило румунське видання.

Ще на цю тему