Греція готова на переговори з Туреччиною щодо вирішення суперечки про морські кордони

09:00 05.07.2023

Греція готова розпочати переговори з Туреччиною, щоб дійти згоди щодо розмежування територій, на яких кожна країна має виключні економічні права, в тому числі право на пошук нафти і газу на морському шельфі.

Про це, як пише "Європейська правда", заявив новопризначений міністр закордонних справ Греції Гіоргос Герапетрітіс, інформує агентство Associated Press. 

За словами Герапетрітіса, для вирішення суперечки грецький уряд хоче "скористатися нинішнім позитивним кліматом", де найбільш пріоритетною він назвав угоду про возз'єднання етнічно розділеного Кіпру як федерації, що складається з грецькомовного і турецькомовного секторів, відповідно до резолюцій ООН.

"Залишається лише з'ясувати, чи Туреччина також щиро бажає стати на шлях зближення", – сказав він після переговорів зі своїм кіпрським колегою Константіносом Комбосом.

Туреччина ставить під сумнів приналежність районів, які, за твердженням Греції, входять до її власної економічної зони і де вона прагне розпочати пошук морських запасів нафти і газу. Анкара також претендує на більшу частину економічної зони Кіпру, де було виявлено кілька значних морських родовищ природного газу.

Герапетрітіс також хоче вирішити питання розміру континентального шельфу – і, відповідно, грецької суверенної території – грецьких островів біля узбережжя Туреччини в Егейському морі та східному Середземномор'ї.

При цьому Туреччина не визнає, що грецькі острови біля її кордонів мають континентальний шельф, тоді як Афіни наполягають на тому, що така позиція суперечить міжнародному праву.

Нагадаємо, що Кіпр став розділеним у 1974 році, коли Туреччина вторглася на його територію після перевороту прихильників союзу з Грецією. Туреччина та турецькі кіпріоти наполягають на тому, що будь-яка мирна угода повинна спочатку визнати окремий суверенітет турків-кіпріотів.

Ще на цю тему