Греція прагне продовження міграційної угоди між ЄС і Туреччиною

17:00 25.09.2023

Греція домагатиметься продовження міграційної угоди між Євросоюзом і Туреччиною від 2016 року.

Як пише "Європейська правда", про це в інтерв'ю державному телеканалу ERT сказав міністр з питань міграції Дімітріс Кайрідіс, інформує Euractiv.

За словами посадовця, метою є внесення змін і розширення угоди 2016 року з ініціативи Греції. Він пояснив, що Афіни мають більш безпосередній інтерес у цьому питанні як держава, що перебуває на передовій міграції.

"Ми хочемо укласти угоду. Клімат (навколо неї) позитивний. Загалом угода буде євротурецькою, адже це євротурецька проблема", – пояснив Кайрідіс.

Очікують, що продовження угоди обговорять 7 грудня на зустрічі високопосадовців Греції та Туреччини в Салоніках.

Італія розкритикувала Німеччину за фінансування благодійних груп для мігрантів
Повідомляють, що прорив у цьому питанні відбувся після зустрічі прем'єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса та президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана в Нью-Йорку минулого тижня.

Цього року Греція, як і сусідня Італія, пережила сплеск прибуття мігрантів. За даними грецького уряду, за перші вісім місяців 2023 року до країни прибули понад 18 тисяч осіб, що більш ніж вдвічі більше, ніж у 2022 році.

Міграційна угода між ЄС і Туреччиною від березня 2016 року узгодила три ключові моменти: Анкара вживатиме всіх необхідних заходів, щоб зупинити людей, які нелегально подорожують з країни на грецькі острови, і кожного, хто нелегально прибув на острови з Туреччини, можуть повернути назад, тоді як за кожного сирійця, якого повернули з островів, країни-члени ЄС прийматимуть одного сирійського біженця, який чекав на території Туреччини.

В обмін на це Туреччині обіцяли 6 млрд євро на поліпшення гуманітарної ситуації, з якою стикаються біженці в країні, та право безвізових поїздок до Європи для турецьких громадян. Остання обіцянка не була реалізована.

Ще на цю тему