Греція і Туреччина домовилися про потепління відносин 

11:20 08.12.2023

Греція і Туреччина домовилися про розширення зв'язків у сфері туризму і культури, прагнучи перегорнути сторінку багаторічної напруженості між союзниками по НАТО щодо морських кордонів і статусу Кіпру.

«В останні місяці ми йдемо більш спокійним шляхом», – заявив прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс на прес-конференції з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, який 7 грудня (вперше за шість років) відвідав Афіни, повідомляє ZN.UA з посиланням на Bloomberg. 

Грецький прем’єр додав що розбіжності між країнами «не повинні автоматично породжувати кризи». Він заявив, що планує відвідати Туреччину наступної весни в рамках угоди між двома лідерами про розширення контактів. Ердоган висловив бажання посилити зв'язки в туристичному та культурному секторах. Він також підкреслив важливість співпраці у боротьбі з тероризмом.

«Хоча розбіжності можуть бути навіть між двома рідними братами і сестрами, для двох сусідів цілком природно мати розбіжності. Головне – мати волю до їх вирішення», – сказав Ердоган.

Обидва лідери прагнуть подолати розкол, який призвів до військової конфронтації між їхніми країнами три роки тому в регіоні Східного Середземномор'я, де суперечки продовжують загрожувати геополітичній стабільності. Вони погодились, що вартість двосторонньої торгівлі може досягти 10 мільярдів євро протягом п'яти років.

Обидві країни підписали декларацію про дружбу, яка, хоча і не є юридично зобов'язуючою, але розглядається як політично важлива для підтримання добрих зв'язків. Декларація включає в себе зобов'язання утримуватися від будь-яких заяв або дій, що виходять за її рамки.

На зустрічі також було оголошено про рішення Греції спростити для турецьких громадян відвідування деяких островів Егейського моря за тимчасовою візою. Ця ініціатива, яка відновить попередню процедуру, сприятиме подальшому розвитку туристичного сектору на грецьких островах і зміцненню економічних зв'язків між двома країнами.

Під час візиту експортно-кредитні агентства двох країн підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у сфері надання гарантій та перестрахування для грецьких і турецьких фірм, що працюють за кордоном.

Тривала напруженість у відносинах між двома країнами пов'язана з питанням Кіпру, який був фактично розділений у 1963 році, коли між двома основними групами населення розгорілися бойові дії: грецькомовними та турецькомовними кіпріотами. Він був повністю розділений у 1974 році після втручання Туреччини, яка захопила північну третину острова і заявила, що має намір захистити меншину турків-кіпріотів після підтриманого Афінами перевороту прихильників союзу з Грецією. Греція і Кіпр підтримують позицію Організації Об'єднаних Націй щодо возз'єднання острова на основі двозональної федерації. Туреччина виступає за рішення на основі двох держав.

«Наступним етапом політичного діалогу, коли умови для цього дозріють, може стати підхід до делімітації континентального шельфу та виключної економічної зони в Егейському морі та Східному Середземномор'ї», – сказав Міцотакіс.

Нагадаємо, Ердоган в Афінах заявив про «нову еру» зміцнення відносин з Грецією.

Ще на цю тему