Між Туреччиною та Грецією знову спалахнула напруженість: причина

09:00 11.04.2024

Туреччина виступила проти планів Греції зарезервувати частину вод між двома країнами для екологічних програм.

Два сусіди десятиліттями сперечаються за суверенітет і права в Егейському морі, повідомляє ZN.UA з посиланням на Politico.

Міністерство закордонних справ Туреччини заявило, що "не прийме факту" рішення Афін оголосити про створення морських парків в Егейському та Іонічному морях напередодні конференції з питань океанів, яка відбудеться в Греції наступного тижня.

"Ми рекомендуємо Греції не включати невирішені питання Егейського моря, а також питання щодо статусу деяких островів, острівців і скель, суверенітет над якими не був переданий Греції міжнародними договорами, до власного порядку денного", - йдеться в заяві Анкари, зробленій пізно ввечері у вівторок, 9 квітня.

Туреччина також порадила "третім сторонам, включаючи ЄС, не ставати інструментом для політично вмотивованих спроб Греції щодо екологічних програм".

У відповідь Міністерство закордонних справ Греції звинуватило Туреччину в "політизації" екологічних питань і заявило, що "підтримує суверенні права країни в межах принципів зовнішньої політики".

Перший новий морський парк Греції має охопити 11 груп безлюдних островів і острівців на захід від острова Мілос до Нісіроса, відомих як "грецькі Галапагоси" завдяки багатому біорізноманіттю. Другий морський парк охоплюватиме територію, що починається на північ від Кефалонії і закінчується на Кітера та Антикітера.

Попри те, що Афіни й Анкара є союзниками по НАТО та сусідами, вони десятиліттями ворогують через низку двосторонніх суперечок, в тому числі через морські кордони, претензії на континентальні шельфи та довготривалий кіпрський конфлікт.

Але швидка реакція Греції на руйнівні землетруси в Туреччині в лютому 2023 року створила нове тло для двосторонніх відносин, коли обидві країни прагнули почати все з чистого аркуша і насолоджувалися періодом дипломатичного затишшя протягом більше року.
 


 

Ще на цю тему