Передумали: Грузія відмовилась від участі в масштабних військових навчаннях у Європі

12:40 03.05.2023

Міністерство оборони Грузії у вівторок 2 травня заявило, що військовослужбовці країни не братимуть участі в багатонаціональних навчаннях Defender 2023 під егідою Європейського командування Збройних сил Сполучених Штатів.

Як повідомляє Європейська правда, заяву відомства цитує видання Netgazeti.

Грузинське Міноборони стверджує, що спершу Тбілісі планувало долучитись до навчань Defender 23, але пізніше "з огляду на цілі Сил оборони було вирішено спрямувати більше зусиль і ресурсів на інші міжнародні й місцеві навчання".

Принагідно відомство звинуватило ЗМІ, які раніше повідомили про відмову Грузії від навчань, в упередженості й "провокації", перерахувавши понад десяток інших навчань, у яких брали участь грузинські військовослужбовці.

Навчання Defender 23, анонсовані минулого місяця, тривають із 22 квітня по 23 червня й охоплюють 7800 американських військових та 15 тисяч військовослужбовців із понад 20 країн-союзників США.

У першому повідомленні Пентагону про військові навчання Грузія згадувалась серед країн-учасниць, та пізніше її прибрали.

Видання Accent, яке першим помітило зміну ще 28 квітня, на основі розмов із грузинськими військовими повідомило, що Тбілісі, ймовірно, спершу планувало взяти участь у Defender 23, а Міноборони країни на запит так і не повідомило про причини цього кроку.
 

Ще на цю тему