Для розмінування сільгоспугідь України потрібно понад 10 років

14:00 21.04.2023

Щоб розмінувати всі сільськогосподарські угіддя України, потрібно понад 10 років. 

Про це заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, повідомляє ZN.UA з посиланням на прес-службу МВС.

"На сьогоднішній день ми зіткнулися з великою проблемою - це тотальне замінування територій, і чим довше ворог знаходиться на тій чи іншій тимчасово-окупованій території, тим більше площа замінування. Більше того, ми стикаємося з величезною кількістю пасток, як у будинках, так і на об'єктах критичної інфраструктури. Навіть у дитячих кімнатах та школах", - наголосив міністр.

За його словами, сьогодні заміновано близько 30% території України. З огляду на це у МВС створили Міжнародний координаційний центр з гуманітарного розмінування.

"Ми вже практично закінчуємо підготовку додатково ще 400 наших саперів, які розпочнуть роботу вже у червні-липні. І набираємо зараз ще додатково 500 осіб, які після відповідного навчання будуть готові до виконання своїх обов'язків", - сказав Клименко.

Міністр зазначив, що всі сили МВС залучено до розмінування території України. Це підрозділи ДСНС, Національної поліції України та підрозділи саперів Національної гвардії.

"ДСНС розміновано, обстежено та очищено 800 квадратних кілометрів. Люди цілодобово знаходяться на цих територіях, щоб у найкоротші терміни розмінувати їх. Так, ДСНС знешкоджено 350 тис. вибухонебезпечних предметів, Національною поліцією - 210 тис.", - Національною поліцією -2 зазначив Клименко.

Як заявила перший віце-прем'єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко, Україна розраховує, що країни-партнери допоможуть із навчанням саперів.

"В Україні потенційно забруднено близько 174 тис. квадратних кілометрів землі. Це земля, яка є джерелом їжі для близько 81 мільйона людей у всьому світі. Це надзвичайно великий обсяг роботи, виконати яку Україна може лише за надзвичайно ефективної організації та лише за допомогою світової спільноти ", - наголосила Свириденко.

Раніше повідомлялося, що у 9 областях України розмінування потребують понад 470 854 га земель сільгосппризначення. Миколаївщина стала першим регіоном, який постраждав від бойових дій, де розпочалося гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель.
 

Ще на цю тему