ЄБРР отримав від Іспанії гарантії до €100 млн для підтримки продовольчої безпеки та муніципального сектору України

18:00 14.04.2023

Іспанія підписала угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) про надання гарантій на суму до €100 млн для підтримки діяльності банку в муніципальному секторі України, а також для забезпечення продовольчої безпеки в країні та інших економіках, що постраждали від війни в Україні.

Про це повідомила прес-служба ЄБРР.

Збільшення сільськогосподарського виробництва та забезпечення ланцюжка постачання сільськогосподарської продукції в Україні мають вирішальне значення для забезпечення продовольчої безпеки. Інвестиції ЄБРР також допомагають запобігти глобальній продовольчій кризі шляхом усунення ризиків у постачанні життєво важливих продуктів харчування, особливо для країн, економіка яких критично залежить від імпорту продовольства (наприклад, у південному та східному Середземноморському регіоні Банку)”, — вказала прес-служба.

Зазначається також, що багато міст і муніципальних об’єктів суттєво постраждали від війни. ЄБРР зосереджується на наданні екстреної ліквідності муніципалітетам, які перебувають у скрутному становищі, щоб забезпечити їх безперервне функціонування та безперебійне надання основних послуг, таких як централізоване опалення, водопостачання та водовідведення, переробку твердих відходів та роботу громадського транспорту. Така підтримка ліквідності допомагає зберегти джерела існування та основні державні послуги для громадян, у тому числі внутрішньо переміщених осіб.

За словами президентки ЄБРР Оділь Рено-Бассо, ці гарантії дадуть змогу Банку розв’язати надважливе питання продовольчої безпеки в Україні та поза її межами, а також продовжити підтримку українських муніципалітетів зараз і в період відновлення країни.

Банк зазначив, що Іспанія долучилася до низки донорів, які через ЄБРР надають фінансову та технічну підтримку Україні через війну. Донори ЄБРР уже виділили близько €1,4 млрд для підтримки української економіки, зокрема, гарантування енергобезпеки, логістики, підтримки малого бізнесу тощо.

ЄБРР спільно з донорами зобов’язався протягом 2022-2023 років надати Україні фінансування в розмірі €3 млрд для підтримки функціонування бізнесу та економіки.

У 2022 році ЄБРР спрямував на підтримку України €1,7 млрд і залучив від партнерських фінансових установ €200 млн.

Ще на цю тему