У США розглядають законопроєкт, пов’язаний з Чорним морем

12:00 31.03.2023

До сенату США внесли законопроєкт щодо безпеки у Чорноморському регіоні 2023 року. Зокрема, йдеться про підтримку Ініціативи Трьох морів та військову діяльність у Чорному морі.

«Законопроєкт передбачає більш активну і рішучу зовнішню політику США щодо Чорноморського регіону, включаючи посилення координації між США, НАТО та ЄС. Також мова йде про зміцнення економічних зав’язків між США та державами Чорноморського регіону, зокрема, зазначено про підтримку Ініціативи Трьох морів», — повідомляє посол України в США Оксана Маркарова, пише usm.media.

Зокрема, йдеться про можливість створення спільного багатонаціонального штабу, який відаовідатиме за планування навчання та координацію всієї військової діяльності союзників і партнерів США у Чорному морі.

Також згідно з законопроєктом через 180 днів після його ухвалення представлять міжвідомчу стратегію збільшення військової допомоги США та координації з НАТО та ЄС.

Довідка. Ініціатива трьох морів (ІТМ), також відома як Ініціатива Балтійського, Адріатичного, Чорного морів, або Тримор’я — міжнародна економічна та інфраструктурна ініціатива, що об’єднує 12 країн Європейського Союзу й Україну, розташованих поблизу Балтійського, Чорного й Адріатичного морів. Ініціатива спрямована на створення регіонального діалогу з різних питань, що стосуються країн-членів.

ІТМ тісно пов’язана з двома основними інфраструктурними проєктами:

  • шосе «Via Carpathia» на північ – південь, що з’єднає Клайпеду в Литві і Салоніки в Греції;
  • сполучення трубопроводу для скрапленого природного газу, з морськими терміналами Польщі й Хорватії.

Ще на цю тему