Болгарія вирішила позбутись головного радянського монумента. Росія організувала протести

19:40 09.03.2023

Столична муніципальна рада Софії сьогодні вирішила, що пам'ятник Червоній армії, який розташований в центі міста, має бути перенесено до музею.

Про це повідомив кореспондент «Главкома».

Своїм рішенням муніципальна рада доручила меру Софії просити державу перенести пам'ятник Червоній армії, який є державною власністю. Відповідно до прийнятого рішення, скульптурні композиції пам'ятника мають бути передані та виставлені на постійній основі в музеї соціалістичного мистецтва. Також в столичному муніципалітеті повідомили, що спочатку біля пам'ятника буде розміщено табличку, яка «відображатиме історичну правду, представлену істориками та юристами з Болгарської академії наук та професорами Софійського університету».

Бажання столичної влади прибрати пам’ятник Червоній армії з центру Софії викликала бурхливу реакцію місцевих проросійських сил. Спочатку зранку Болгарська соціалістична партія (БСП) організувала перед пам’ятником акцію на його захист, яка зібрала десятки прихильників та членів партії (переважно людей похилого віку). Вони розмахували червоними (зокрема, радянським), болгарськими і російськими прапорами.

Болгарія вирішила позбутись головного радянського монумента. Росія організувала протести фото 1
До учасників акції звернулись представники БСП, які зазначили, що столична рада «під виглядом неонацизму відроджує фашизм», а «Радянська Армія була визволителькою, а не поневолювачем», а також, що «напад на пам'ятник є спробою реабілітації Гітлера». Пізніше учасники акції перемістились бід будівлю столичної ради, де продовжили її.

Під час неї, зокрема, один з депутатів проросійської партії МИР зняв український прапор з фасаду столичної ради та кинув його на землю. Через деякий час прапор було встановлено на місце.

Ще на цю тему