Суд заарештував одеський «сухий порт», власники якого пов`язані з Трухановим

08:00 07.01.2023

Активи компанії «Євротермінал», якій належить так званий «сухий порт» в Одесі, один з найбільших в Україні логістичних центрів, заарештовані за поданням Бюро економічної безпеки.

Як повідомляють у відомстві, фірму підозрюють в ухиленні від податків, повідомляє видання «Думська».

Детективи БЕБ провели обшуки в адміністративних будівлях транспортного холдингу і виявили докази фінансових порушень.

За даними слідства, бенефіціарними власниками холдингу через офшорну кіпрську компанію є громадяни рф. Змовившись зі службовими особами фірми, вони з 2021 року завищували податковий кредит з ПДВ під час проведення фінансово-господарських операцій. В результаті держбюджет недоотримав понад 18,3 млн грн.

У межах досудового розслідування, відкритого за 212 ст. КК України, суд заарештував корпоративні права фірми, а також дев’ять машин і 13 обʼєктів нерухомості (будівлі, земельні ділянки тощо) на Хаджибейській дорозі.

Загальна вартість заарештованого майна — близько 700 млн грн.

Головним засновником «Євротерміналу» є кіпрська компанія Norrington Holdings Limited. Її бенефіціар — підприємець Павло Лісіцин. Він також керував британською Sintez U.K. Ltd, що входила до групи «Синтез», одним із засновників якої був російський бізнесмен Олександр Жуков. З останнім підтримував зв’язки мер Одеси Геннадій Труханов.

Нагадаємо, 2016 року муніципалітет затвердив нову схему дорожнього руху в районі полів зрошення, унеможлививши рух вантажного транспорту в морський порт міськими вулицями, оминаючи «Євротермінал».

Останній бере нібито за якісь послуги, а насправді просто за проїзд близько 20 доларів США з фури. Журналісти агентства «Слідство.Інфо» порахували, що на рік ця нехитра схема приносить власникам «сухого порту» до 70 мільйонів гривень.

2021 року почалося будівництво альтернативного заїзду в порт (роботи веде компанія «Ростдорстрой», яку теж пов'язують із Трухановим), проте після початку повномасштабного вторгнення воно застопорилося.
 

Ще на цю тему