Болгарія анулювала 12 «золотих паспортів»

18:00 09.12.2022

Болгарія анулювала 12 «золотих паспортів», ще п'ять знаходяться в стадії розгляду.

Про це заявив міністр юстиції Крум Зарков після закритого засідання моніторингової групи Європарламенту з питань демократії, верховенства права та основних прав у Брюсселі, передає Укрінформ з посиланням на Euractiv.

За його словами, Болгарія видала трохи більш як 120 таких паспортів в обмін на інвестиції. Суперечлива схема була нещодавно зупинена через критику з боку Єврокомісії та кількох порушень, виявлених при наданні громадянства заможним інвесторам з третіх країн.

Наразі Державне агентство національної безпеки (SANS) перевіряє кожен з виданих паспортів. Інформації про те, у кого був анульований паспорт і чому, не надається.

Торік тимчасовий в.о. міністра юстиції Янакі Стойлов передав до SANS низку справ про «золоті паспорти». На початку цього року Надія Йорданова, його наступниця в уряді Кирила Петкова, пояснила, що SANS виявила п'ять випадків серйозних порушень при отриманні болгарського громадянства і розслідування триває.

«Міністерство юстиції продемонструвало, що коли приходять досить чіткі дані, ми абсолютно не вагаючись відправляємо пропозицію президенту про позбавлення громадянства», - сказав Зарков.

За його словами, після ухвалення законодавчих змін у попередньому парламенті подібні схеми діяли на Мальті та Кіпрі, але нещодавно Нікосія призупинила їх дію через побоювання щодо корупції. Лише Валлетта продовжує цю програму і, як наслідок, їй загрожує судовий розгляд з боку ЄС.


Як повідомлялося, новий уряд Болгарії 12 січня ухвалив законопроєкт, спрямований на припинення практики видачі «золотих паспортів». Ця програма давала можливість отримати громадянство країни в обмін на великі інвестиції.

Ще на цю тему