Зеленський закликав Радбез ООН ухвалити резолюцію щодо засудження енергетичного терору

08:20 24.11.2022

Президент України Володимир Зеленський закликав Раду Безпеки Організації Об’єднаних Націй ухвалити резолюцію щодо засудження будь-якої форми енергетичного терору під час термінового засідання, темою якого стали чергові ракетні удари Росії по українській критичній інфраструктурі. 

Відповідну заяву опублікував офіс президента в Telegram, пише ZN.UA.

Глава нашої держави наголосив, що українці чекають жортскої реакції від світу – партнерів, друзів і тих, хто дійсно визнає Статут ООН – на масовану ракетну атаку, здійснену окупантами 23 листопада.

Він нагадав, що напередодні наша держава запропонувала «формулу миру», у відповідь на яку агресор застосував свою «формулу терору».

«Ми робимо все, що можливо. Україна представила формулу миру. Світ її чув. 10 пунктів, як повернути повну силу Статуту ООН, який був порушений Росією, і гарантувати безпеку Україні, безпеку Європі та всім народам планети, які потерпають від наслідків російської агресії. У відповідь на нашу формулу миру Росія крокує за пунктами своєї формули терору», – зазначив Зеленський.

Президент розповів про кілька останніх ударів з боку військ РФ і наголосив, що світ не має забувати, чого росіяни хочуть досягти подібними обстрілами.

«Енергетичний терор – це аналог застосування зброї масового ураження. Коли на вулиці мінусова температура, а десятки мільйонів людей унаслідок влучання російських ракет по енергооб’єктах залишаються без електрики, тепла й води, це очевидний злочин проти людяності», – заявив глава нашої країни.

На думку Зеленського, зараз прийшов час світові підтримати представлену Україною «формулу миру», щоб не залишити можливостей для терору. Він закликав Радбез ООН надати чітку оцінку російським діям згідно з розділом 7 Статуту організації.

«Україна пропонує, щоб Радбез ухвалив таку резолюцію – про засудження будь-яких форм енергетичного терору. Побачимо, чи зможе хтось у світі разом із Росією сказати, що терор проти цивільних людей – це нібито добре», – сказав президент.

Зважаючи на це, глава держави запросив на територію України місію експертів Організації Об’єднаних Націй для огляду критичної інфраструктури, яка постраждала чи може постраждати від атак РФ. Зеленський заявив про необхідність належної оцінки пошкоджень і руйнувань та фіксації того, що ударів зазнали саме ті об’єкти, які забезпечують життя десятків мільйонів жителів країни.

Крім того, під час звернення президент закликав до відновлення справедливості всередині самої ООН. Він нагадав, що в Радбезі досі є представники держави, яка пропонує світу лише терор, дестабілізацію та дезінформацію, маючи на увазі РФ.

«Будь-які російські формули не передбачають нічого іншого. ... Росія давно намагається перетворити Радбез ООН на майданчик для риторики. Але ж Радбез створювався як найпотужніший у світі майданчик для рішень і дій», – нагадав Володимир Зеленський.

Він висловив переконання, що держава-терорист не може брати участі в жодних голосуваннях стосовно агресії чи терору, і натякнув на необхідність позбавлення РФ права вето в Раді Безпеки ООН.

«Це глухий кут, коли той, хто спричинив війну, коли той, хто відповідальний за терор, блокує будь-яку спробу Радбезу ООН виконати свій мандат. Це нонсенс, що право вето зберігається для того, хто несе злочинну війну. Треба вивести світ із цього глухого кута. Це абсолютно можливо. Світ не має бути заручником одного міжнародного терориста. Росія робить усе, щоб електрогенератор був більш потужним і потрібним інструментом, ніж Статут ООН. Ми ж маємо й можемо повернути реальний сенс усім речам і передусім Статуту ООН», – підсумував президент України.

Нагадаємо, у середу, 23 листопада, Європейський парламент визнав Росію державою-спонсором тероризму.
 

Ще на цю тему