Росія завершила підготовку до теракту на Запорізькій АЕС — Буданов

08:00 26.06.2023

Росія завершила підготовку до теракту на території Запорізької АЕС.

На цей момент заміновано чотири з шести атомних реакторів. Про це розповів очільник ГУР МО Кирило Буданов в коментарі виданню The New Statement, пише ZN.UA.

За словами високопосадовця, ядерні реактори без охолодження можуть розплавитись за період від 10 годин до 14 днів. Таким є один з планів росіян. Також до аварії на ЗАЕС може призвести підвищення росіянами напруги на лініях електропостачання станції.

"План теракту на ЗАЕС повністю розроблений та затверджений. Для прискорення катастрофи вони можуть використати технічні засоби", ― сказав Буданов.

Керівник ГУР МО України нагадав про мінування російськими військами ставка-охолоджувача ЗАЕС, а також повідомив про розміщення окупантами начиненої вибухівкою техніки біля чотирьох із шести енергоблоків станції.

"Ніколи ситуація не була такою серйозною, як зараз", ― підкреслив Кирило Буданов та додав, що Росія розглядає теракт на ЗАЕС як "запобіжник" для подальшого просування Сил безпеки і оборони України.

Наказ держави-агресора створити аварію на ЗАЕС може бути спричинений поразкою російсько-окупаційних військ на лівому березі Дніпра, де у випадку вибуху буде зона ядерного лиха.

Водночас, за оцінкою Кирила Буданова, існує ризик, що Росія може здійснити атаку на ЗАЕС із витоком радіації як "превентивний захід", аби зупинити наступальну операцію України та заморозити лінію фронту в нинішньому вигляді.

20 червня керівник ГУР МО повідомив про те, що окупанти додатково замінували Запорізьку АЕС, зокрема охолоджувач станції.

Ще на цю тему