Комітет у закордонних справах парламенту Чехії визнав російський режим терористичним

18:00 03.11.2022

Комітет у закордонних справах Палати депутатів парламенту Чехії ухвалив резолюцію про визнання російського режиму терористичним.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Ceske Noviny.

"Комітет у закордонних справах визначає нинішній російський режим як терористичний відповідно до резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи", - йдеться у резолюції.

За резолюцію проголосували 12 з 14 депутатів, які входять до складу комітету.

Депутати засудили агресію Росії в Україні та, зокрема, напади на мирне населення, цивільні об'єкти та ключові об'єкти інфраструктури.

Вони відзначили, що основною метою останньої хвилі атак були урядові установи та об'єкти енергетичної інфраструктури на значній частині території України, жертвами яких стали десятки цивільних осіб.

За словами депутатів, обстріли призвели до скорочення або припинення енерго-, водо- та теплопостачання у кількох регіонах та поставили під загрозу життя цивільного населення.

"Обстріли та розміщення військових підрозділів на території Запорізької атомної електростанції є загрозою для мирного населення не лише на території України. Прямі або непрямі погрози застосувати ядерну зброю, а також неправдиві та безпідставні звинувачення України у плануванні використання зброї масового знищення є небезпечною ескалацією напруженості та загрозою європейській безпеці", - йдеться у резолюції.

У резолюції комітет також зазначає, що дії російських військ та інших збройних формувань, створених за підтримки російської влади, на думку євродепутатів, відповідають ознакам воєнних злочинів та злочинів проти людяності і винні мають бути покарані.

Комітет також підтримує зусилля міністра закордонних справ Яна Ліпавського щодо створення спеціального трибуналу для переслідування злочину агресії, а також розслідування Міжнародним кримінальним судом, що призведе до переслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності.

Нагадаємо, Сенат Польщі одноголосно ухвалив резолюцію про визнання влади Російської Федерації терористичним режимом.

13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи одностайно ухвалила резолюцію, в якій Російська Федерація названа терористичним режимом. До резолюції також була включена поправка із закликом надати Україні системи ППО.

ПАРЄ стала першою міжнародною організацією, яка визнала Росію державою-терористом.

Ще на цю тему