У Вірменії різко прокоментували крики Лукашенка на Пашиняна під час саміту ОДКБ

08:40 03.11.2022

Прессекретар міністерства закордонних справ Вірменії Ваан Унанян заявив, що заяви білоруського диктатора Олександра Лукашенка на адресу вірменського прем’єра Нікола Пашиняна ставлять під сумнів його зобов’язання в межах Організації договору колективної безпеки.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Арменпрес".

"Не вважаємо доречним коментувати невиважені, такі, що не відповідають логіці переговорів, і зовсім не союзницькі або партнерські, що ставлять під сумнів зобов'язання в межах підписаної ним же держави-учасниці ОДКБ, коментарі президента Білорусі", – сказав Унанян у відповідь на запит "Арменпрес".

Як нагадує "Зеркало", під час саміту ОДКБ 28 жовтня Лукашенко емоційно висловився щодо питань, порушених Пашиняном.

"Ви поставили перед нами два запитання. Перше, читаю: "Оцінка подій і позиція ОДКБ". Ви зажадали від нас визначитися з нашою позицією. Ви що, не знаєте нашої позиції?! Ми хочемо, щоб між сусідніми державами було врегульовано конфлікт мирним шляхом", – сказав білоруський диктатор.

Коментуючи друге питання, порушене Вірменією – прохання до ОДКБ скласти "дорожню карту" з відновлення її територіальної цілісності, – Лукашенко заявив: "Яку дорожню карту?! Я вам на це відразу відповідаю: сядьте з Ільхамом Алієвим, якщо треба – попросіть президента Росії, і ухваліть рішення! Не ухвалите сьогодні – буде ж гірше, ви ж самі це розумієте!"

В офіційній заяві ОДКБ за підсумками саміту ці коментарі Лукашенка згадані не були. Лише стверджувалося, що лідери держав обговорили "перспективну" реакцію на загострення на вірменсько-азербайджанському кордоні та домовилися розглянути його в листопаді.

У понеділок президент Росії Владімір Путін у понеділок прийняв лідерів Азербайджану та Вірменії Ільхама Алієва та Нікола Пашиняна, щоб обговорити питання врегулювання відносин між державами. За підсумками було ухвалено заяву без жодних проривних домовленостей.