У світі формується тіньовий флот танкерів для перевезення російської нафти — Bloomberg

14:00 24.10.2022

Для прихованого експорту російської нафти у світі формується великий флот танкерів із невідомими власниками.

Как сообщают Порти України про це, пише Bloomberg.

Зазначається, що через безпрецедентні міжнародні санкції значна частка російського експорту нафти здійснюватиметься за допомогою заплутаної та часто таємної мережі суден, власників, портів та безпечних маршрутів, у якій домінують особи, досі охочі мати справу з Росією.

Якщо придивитися до того, скільки суден було продано протягом останніх шести місяців невідомим покупцям, стає зрозуміло, що формується флот для того, щоб перевозити ці вантажі”, — зазначив Крістіан Інгерслев, виконавчий директор компанії Maersk Tankers, яка керує флотом зі 170 суден.

За оцінками суднобудівного брокера Braemar, для підтримки перевезення Росією 4 Млн барелів на день на Далекий Схід закуплені ще 240 суден — 102 «афрамаксів», 58 «суецмаксів» і 80 дуже великих нафтових танкерів (VLCC). Ще минулого року вони перевозили іранську і венесуельську нафту.

Ануп Сінгх, керівник відділу досліджень танкерів Braemar, сказав, що наразі різко зросла торгівля танкерами, що здійснюється невідомими суб’єктами в Дубаю, Гонконзі, Сінгапурі і на Кіпрі. Багато з них є старими суднами і потраплять до тіньового флоту, причому деякі танкери також постачає російський судновласник ПАТ «Совкомфлот».

Також Bloomberg прогнозує сплеск перевантажень з судна на судно. Це пов’язано як із санкційним ризиком обробки експорту безпосередньо з російських портів, так і з необхідністю перевантажувати невеликі вантажі на більші танкери для далеких рейсів. Хоча міжсуднові трансфери є ризикованими та дорогими, вони можуть стати ключовими для підтримки російського експорту, дозволяючи залученим сторонам зберігати анонімність.

Очікується, що основними покупцями російської нафти після набуття чинності новими європейськими санкціями 5 грудня стануть Китай та Індія.

На початку червня Євросоюз затвердив шостий пакет економічних та персональних санкцій проти Росії і Білорусі у зв’язку з російським військовим вторгненням до України. Основною складовою шостого пакета санкцій стала заборона на імпорт російської нафти морем. Ембарго набере чинності 5 грудня 2022 року для нафти та з 5 лютого 2023 року для нафтопродуктів.

Ще на цю тему