Туреччина частково допомогла Росії компенсувати втрату вугільного ринку ЄС

16:00 13.10.2022

Туреччина стала основним імпортером російського вугілля, постачання якого до Євросоюзу припинилося після набуття чинності вугільного ембарго. 

Про це повідомив Центр досліджень енергетики і чистого повітря (Centre for Research on Energy and Clean Air — CREA), пише видання Порти України.

Експорт російського вугілля до країн ЄС припинився, однак ЄС не зміг забезпечити виконання положення, яке забороняло суднам, що належать судновласникам ЄС, транспортувати вугілля з Росії до третіх країн. Це дозволило російському експорту вугілля компенсувати приблизно половину втрати ринку ЄС. Основним імпортером, який компенсував втрати, стала Туреччина. 

З моменту введення заборони ЄС на вугілля дві третини суден, які перевозили російське вугілля до Туреччини, належали ЄС, що свідчить про те, що ЄС має право обмежувати цю торгівлю або встановлювати верхню межу цін, якщо цього забажає», — йдеться у повідомленні.

За оцінками CREA, від початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія експортувала вугілля на €13 млрд, що становить 8,2% доходів від експорту викопного палива.

Ембарго ЄС на імпорт російського вугілля набуло чинності 10 серпня 2022 року. Перед цією датою Єврокомісія роз’яснила, що санкції забороняють компаніям ЄС транспортувати та надавати послуги, зокрема фінансування та страхування, стосовно всіх постачань російського вугілля.

У вересні 2022 року ЄК випустила оновлені вказівки, які дозволяють транспортувати російське вугілля та деякі інші товари до третіх країн заради «енергетичної безпеки в усьому світі».

Наприкінці серпня судно під управління компанії з Греції доправило партію вугілля з російського чорноморського порту Тамань до Туреччини.

До введення вугільного ембарго Росія щорічно експортувала до Європи близько 50 млн тонн вугілля.
 

Ще на цю тему