Четверте зафрахтоване ООН судно зайшло до Одеського порту

16:40 20.09.2022

Балкер BC Vanessa, зафрахтований Всесвітньою продовольчою програмою (World Food Programme — WFP) ООН в рамках Ініціативи щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування, у вівторок, 20 вересня, зайшов до Одеського порту під завантаження 30 тис тонн пшениці.

Як повідомила пресслужба Міністерства інфраструктури, вантаж призначений для населення Афганістану, яке потерпає від продовольчої кризи, пише видання Порти України.

У ході реалізації Ініціативи до краін Африки вирушило уже 0,65 млн тонн продовольства. Також уряд України прийняв рішення надати ще до 50 тис. тонн пшениці в рамках гуманітарної допомоги населенню Ефіопії та Сомалі», — вказала пресслужба.

Перше зафрахтоване WFP судно в рамках Ініціативи прибуло в Африку наприкінці серпня. Балкер Brave Commander доставив до порту Джибуті 23 тис. тонн української пшениці, яку після розвантаження відправили в Ефіопію. Загалом в рамках Ініціативи з українських портів до країн Африки було відправлено 23 судна.

Загалом станом на 19 вересня в рамках зернової ініціативи морські порти Одеса, Чорноморськ та «Південний» відправили 169 суден, на борту яких було 3,9 млн тонн агропродукції 

Наприкінці липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив. Аналогічну угоду ООН та Туреччина підписали з Росією. Угоди діятимуть протягом трьох місяців із можливістю продовження.

Перше завантажене судно в рамках Ініціативи вийшло з Одеського порту 1 серпня. Перше судно під завантаження зайшло до порту Чорноморськ 7 серпня і залишило порт 13 серпня.
 

Ще на цю тему