росія тримає за ґратами 14 журналістів з окупованого Криму

17:00 23.08.2022

За інформацією правозахисників, наразі загалом 14 журналістів, зокрема, громадянських журналістів, перебувають за ґратами у рф та в окупованому Криму.

Про це під час пресконференції у Медіацентрі Україна – Укрінформ заявила голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

«Раніше були ув’язнені, у тому числі, Ірина Данілович, громадянська журналістка, а також громадянський журналіст, представник ініціативи «Кримська солідарність» Вілен Тємєрьянов. Таким чином, ми уже маємо 14 журналістів, зокрема, громадянських журналістів, які перебувають за гратами у рф і на території окупованого нею Криму», - наголосила Печончик.

Правозахисниця, серед іншого, нагадала, що наразі зафіксовано, що 140 осіб зазнавали політично умотивованих кримінальних переслідувань на Кримському півострові.

Водночас вона висловила думку, що після вторгнення рф ситуація у захопленому росією Криму була трохи затінена тим безпрецедентним масштабом звірств, воєнних злочинів, злочинів проти людяності, які чинить рф наразі уже на територіях Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької областей.

«Наразі дуже драматично зросла кількість цивільних заручників військовополонених, які перебувають у рф і на окупованих нею територіях», - зазначила Печончик.

Але, за її словами, у Криму наразі безпрецедентно посилилися репресії, і список політв’язнів тільки зростає, у тому числі це стосується і тих людей, які виконували журналістську роботу, були громадянськими журналістами.

При цьому голова Центру прав людини ZMINA уточнила, що наразі зберігається тенденція, що у Криму кожен 10-й політв’язень є журналістом, зокрема, громадянським журналістом.

Печончик заявила, що наразі важливо також не забувати про тих політв’язнів, які знаходилися за ґратами до повномасштабного вторгнення рф.

У контексті цього вона нагадала і про справу одного з кримських політв’язнів, журналіста Радіо Свобода Владислава Єсипенка. За її словами, що він у березні 2021 року був заарештований за сфабрикованою рф справою.

Ще на цю тему