МЗС Молдови вбачає політичне підґрунтя у забороні РФ на експорт фруктів та овочів

13:20 12.08.2022

Заборона Росії на імпорт сільськогосподарської продукції з Молдови має політичні причини.

Про це заявила віцепрем'єр-міністр і міністр закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Ніку Попеску, пише Європейська правда з посиланням на видання NewsMaker.

"Ми знаємо, з одного боку, що раніше були введені обмеження на експорт нашої продукції на ринок Російської Федерації з політичних мотивів. Раніше це регулярно робили з вином, фруктами чи овочами. У той же час, ми можемо з упевненістю сказати, що Республіка Молдова має конкурентоспроможні овочі та фрукти на міжнародних ринках, вони експортуються на ринок ЄС - ринок, який має дуже високі стандарти захисту", - сказав Попеску в ефірі Moldova 1.

Попеску зазначив, що чекає ясності від міністерства сільського господарства та харчової промисловості, яке чітко скаже, чи обґрунтовані звинувачення РФ.

Федеральна служба РФ з ветеринарного і фітосанітарного нагляду (Россільгоспнагляд) 9 серпня оголосила про запровадження обмежень на ввезення до Росії сільгосппродукції з 31 району Молдови.

Россільгоспнагляд стверджує, що причиною заборони, яка набуде чинності з 15 серпня, стали комахи-шкідники, яких виявили у партіях молдовських овочів та фруктів. 

Заборона стосується лише рослинної продукції і не поширюється, наприклад, на овочеві фруктові консерви чи вина.

Російська служба заявила, що політичного підґрунтя у забороні немає,

Про заборону стало відомо після того, як Європейський Союз тимчасово скасував мита і квоти на імпорт семи видів фруктів та овочів з Молдови, щоб підтримати її економіку на тлі наслідків від війни РФ проти України.
 

Ще на цю тему