кремль підготував нову методичку для ЗМІ: пропонує порівнювати війну в Україні з Першою світовою

08:00 05.08.2022

У кремлі продовжують готувати методички для пропагандистів про те, як слід висвітлювати війну в Україні; їм рекомендують порівнювати 2022 рік із 1914-м.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на видання "Медуза", у розпорядженні якого опинився документ.

Нову методику в адміністрації президента рф розробили до 1 серпня, цього дня 1914 року Німеччина оголосила війну російської імперії. Головна теза: нібито зараз, як і на початку XX століття, росія «була втягнута» у військове протистояння країнами Заходу, оскільки росія заступається за «братні народи», «своїх не кидає» та «стає на захист пригноблених». Наприклад, 1914-го російська імперія «не змогла кинути» Сербію.

Війну в Україні в методичці для пропагандистів називають «сучасною українською кризою». Витоки конфлікту упорядники тексту пов'язують із Євромайданом та військовими діями на Донеччині. За версією упорядників, "США зробили Україну передовою в протистоянні Заходу проти росії" - і москва "була змушена розпочати" воєнні дії.

Окрема глава методички присвячена «втручанню Заходу» у внутрішні відносини росії. Це рекомендують порівнювати з тим, що на початку XX століття Німеччина «спонсорувала більшовиків» та «масові заворушення» у 1917 році.

Наприкінці методички йдеться, що найближчим часом у світі розвиватиметься «антиамериканський тренд» — і невдовзі США «не зможуть знайти як військових союзників, і навіть торгових партнерів серйозного рівня».

При цьому в пропагандистському тексті заявляється, що сформувати новий «більш справедливий і безпечний світопорядок» — «місія росії на міжнародній арені».

Автори виводять дані тези з «мюнхенської промови» володимира путіна в 2007 році і стверджують, що вже тоді «росія стала пророком майбутньої дегегемонізації міжнародних відносин».

Як повідомлялося на початку тижня, російське керівництво підготувало для державних і провладних медіа, а також системних політиків дві методички, як висвітлювати повномасштабне вторгнення в Україну. У ній війну пропонувалося порівнювати з хрещенням Русі, Невською битвою, путіна – з олександром невським. Однією із цілей війни в Україні в документі проголошується "боротьба з безбожниками". Ними у кремлі називали українських військових.

У методичках пояснюється, що таке "колективний Захід", і навіщо йому, з точки зору кремля, потрібне руйнування росії. За версією влади, у різний час "колективним Заходом" були Тевтонський орден, Швеція, Річ Посполита, імперія Наполеона, Третій рейх та НАТО. Від росії, йдеться в тексті, їм потрібні ресурси, що закінчилися у Заходу кілька століть тому через суспільство споживання, що склалося там.

Теми:

Ще на цю тему