путін не впевнений у своїй здатності формувати російський інформаційний простір – ISW

12:00 01.01.2023

Передноворічне звернення президента росії володимира путіна стало черговим підтвердженням того, що очільник кремля не впевнений у своїй здатності формувати російський інформаційний простір і продовжує зосереджуватись на виправданні війни.

Про це йдеться в останньому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Американські аналітики звертають увагу на те, що в своєму зверненні путін вкотре заявив про 2022 рік як «рік складних необхідних рішень, важливих кроків до досягнення повного суверенітету і нової справжньої незалежності росії» та повторив мантру про «боротьбу й захист нашого народу на наших власних історичних територіях».

«Ця промова продовжила риторичні заяви путіна не тільки про те, що росія має історичні права на Україну, але й про те, що незалежність і суверенітет рф залежать від відновлення контролю над Україною. Таким чином путін намагається вважати перемогу у війні необхідною для подальшого існування росії як незалежної держави», - йдеться у звіті.

На думку аналітиків ISW, такі заяви російського диктатора мали на меті виправдати величезні втрати росії у війні та заспокоїти ультранаціоналістичну провоєнну спільноту, яка регулярно вимагає більш агресивних дій і ще більших витрат на війну проти України.

В Інституті вивчення війни вважають, що такі заяви також свідчать про небажання росії розглядати мирне вирішення війни на будь-яких умовах, відмінних від російських.

«путін навряд чи прийме будь-який менший результат, якщо Україна за допомогою своїх західних партнерів не зможе завдати нових масштабних поразок російським військам і звільнити значно більшу частину окупованої території», - зазначається у звіті.

В ISW також зауважили, що путін не використав свою передноворічну промову для оголошення про те, як російські військові мають намір переломити свої невдачі в Україні та досягти своїх максималістських цілей.

«Банальність більшої частини виступу узгоджується з попередніми оцінками ISW про те, що володимир путін, можливо, відклав своє щорічне звернення до федеральних зборів росії, оскільки був невпевнений у своїй здатності формувати російський інформаційний простір на тлі посилення критики щодо його ведення війни», - зазначається у звіті.

Як повідомлялося, у попередньому звіті ISW йшлося про те, що кремль продовжує докладати значних зусиль для нівелювання критики військових невдач росії в Україні, риторично звужуючи визначення початкових «цілей» розв’язаної проти України повномасштабної війни, не змінюючи їх формально.

Ще на цю тему