Окупанти активізували варварську «реставрацію» Ханського палацу в Бахчисараї - Ельміра Аблялімова

20:20 27.07.2022

25 липня глава маріонеткової влади Криму Сергій Аксьонов заявив, що так звана «реставрація» Ханського палацу в Бахчисараї завершиться у листопаді 2023 року.

Як заявила новинам QIRIM News колишня керівниця Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова, відсутність наукових дореставраційних досліджень, які лягають в основу визначення форми та методів реставрації пам'ятника, а також типових будівельний підхід до об'єкту культурної спадщини. дія призводить до подальшого погіршення ситуації.

Аблялімова зазначила, що ситуація є максимально критичною. Вона розповіла про стан кожного із об'єктів так званої реставрації.

«Так, на північному фасаді будівлі БуюкХан Джамі утворилися тріщини, розбиті вітражі, а нова покрівля в аварійному стані. Демонтовано покрівлю у лазнях СариГюзель, у Конюшенному та бібліотечному корпусі. В останньому пошкоджено також розписи. З 2020 року демонтовано покрівлю у Соколиній вежі та головному корпусі палацу. Окупанти готуються до демонтажу покрівлі корпусу Капикулу. Адміністративний корпус (палацу) - зруйнований дерев'яний пояс між поверхами, частина будівлі провернула по осі, є скол, будівля сповзає в русло річки Чуруксу», - повідомила Аблялімова.

Експерт висловила жаль, що роботи не зупинені та продовжуються практично по всьому об'єкту.

«Я можу припустити, що кошти, виділені на ці роботи, надійшли на рахунки підрядних організацій, саме цією причиною можна пояснити нещодавню деяку активізацію процесів з боку підрядних організацій. Крім цього, існує побоювання щодо збереження музейних колекцій», - зазначила колишня керівниця Бахчисарайського історико-культурного заповідника.

За словами експертки, повномасштабна агресія росії, злочини в Бучі, Ірпені, Маріуполі, велика кількість злочинів проти людяності перекриває кримську повістку та питання захисту об'єктів культурного на окупованій території.

Незважаючи на це, активісти продовжують консультації з ЮНЕСКО з метою припинити знищення Ханського палацу та зберегти культурну та архітектурну спадщину кримськотатарського народу.
 

Ще на цю тему