Шмигаль і Боррель обговорили подальші кроки євроінтеграції України

11:00 16.07.2022

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель обговорили подальші кроки, спрямовані на інтеграцію України в ЄС.

Про це повідомляє Урядовий портал, передає Укрінформ.

«Вдячні за рішення Європейської ради щодо надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС та передусім за лідерство Єврокомісії і Вашу особисту підтримку у цьому процесі. Це історичне рішення як для України, так і для ЄС, адже наші відносини переходять з політики сусідства до політики розширення. Це відкриває для нас багато нових можливостей», — наголосив Шмигаль.

Він зазначив, що Україна рухатиметься за прискореною процедурою у наближенні національного законодавства до законодавства ЄС.

Під час відеорозмови Шмигаль також висловив готовність України рухатися далі задля інтеграції у внутрішній ринок ЄС. Зокрема, держава розраховує на укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (АСАА), приєднання до системи спільного транзиту NCTS, єдиної зони роумінгу та єдиної зони платіжного простору SEPA.

Очільник уряду подякував Європейському Союзу за рішення щодо надання макрофінансової допомоги на загальну суму 9 млрд євро для фінансування дефіциту бюджету, а також плану довгострокової відбудови країни. Прем’єр-міністр наголосив, що основну частину коштів на відбудову мають становити конфісковані російські активи, тож закликає партнерів напрацювати відповідне національне законодавство.

Крім того, співрозмовники обговорили посилення співробітництва в енергетичній сфері, допомогу у розмінуванні території України та включення української частини річки Дунай до Транс'європейської транспортної мережі (TEN-T).

 

Ще на цю тему