Санду поговорила про топ-корупційні справи у Молдові з головною прокуроркою ЄС

16:40 12.07.2022

Президентка Молдови Мая Санду зустрілася з головною прокуроркою ЄС Лаурою Ковеші, під час зустрічі вони обговорювали рух у гучних корупційних справах, які розслідуються у Молдові.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Newsmaker.

Мая Санду зазначила, що йшлося про прогрес у боротьбі з корупцією у Молдові, розслідуванні гучних справ та поверненні активів, які вивели за кордон. 

За її словами, справи рухаються надто повільно і темпи значною мірою залежать від співпраці з іншими країнами. 

"З огляду на це, ми розраховуємо на співпрацю між молдовськими прокурорами та прокурорами Європейської прокуратури(EPPO), головного органу ЄС з кримінального переслідування. Я привітала той факт, що генпрокуратура (Молдови) та EPPO підпишуть угоду про співпрацю у цьому напрямку. Ми розраховуємо на допомогу у розслідуванні справ, пов’язаних з шахрайством і скоєних особами, які останніми роками переховуються від молдовського правосуддя", - розповіла Мая Санду. 

Вона додала, що прокуратура ЄС також може допомогти контролювати використання Молдовою коштів, до яких вона отримає доступ у процесі євроінтеграції. 

Підписання угоди про співпрацю між генпрокураторою Молдови та EPPO має відбутися під час візиту Ковеші. 

Нагадаємо, найгучнішою справою у Молдові є так звана "крадіжка мільярда" - у 2015 році стало відомо, що з трьох банків - Banca de Economii, Banca Sociala і Unibank, які контролювали майже половину ринку банківських послуг, було виведено за кордон близько мільярда доларів. У причетності до крадіжки мільярда звинуватили скандального бізнесмена Ілана Шора, главу партії "Шор", який втік з країни і зараз перебуває в Ізраїлі.

Також це так звана справа про "Ландромат" - можливо найбільша в історії країни операція з відмивання коштів через банки.

Навесні цього року висунули звинувачення експрезиденту Ігорю Додону - у пасивній корупції, незаконному збагаченні, держзраді, фінансуванні політичної партії злочинним угрупованням та перевищенні повноважень. 

Ще на цю тему