Президент Молдови оголосила про запуск Незалежного антикорупційного комітету

12:20 08.06.2021

Президентка Молдови Мая Санду оголосила про запуск Незалежного антикорупційного дорадчого комітету.

Комітет займатиметься розслідуванням та публічною комунікацією щодо корупційних справ найвищого рівня. Про це оголосила пресслужба президентки, пише «Європейська правда».

Новий орган буде також аналізувати перешкоди для ефективної боротьби з корупцією і надавати рекомендації для покращення законодавчої бази у цій сфері. 

«На жаль, державні інституції, завданням яких є попередження корупції і боротьба з нею, працюють значно повільніше, аніж корумповані групи, що розкрадають країну… Наші партнери розуміють, наскільки серйозною є ця проблема і готові допомогти нам», - заявила Санду на пресконференції.

Незалежний антикорупційний дорадчий комітет буде складатися з шести членів, з яких троє будуть молдовськими і троє - міжнародними експертами. Представниками від Молдови стали Аліна Раду, Тамара Разіна та Надія Хріптієвскі. З міжнародних експертів, до нього увійшли Джеймс Вассерстром (США), Лаура Штефан (Румунія) та Драго Кос (Словенія). 

Як зазначається, експертів відібрали у консультаціях з міжнародними організаціями, що спеціалізуються на боротьбі з корупцією.  

«Комітет сам по собі є результатом прохання президента до партнерів допомогти Молдові у боротьбі з корупцією», - зазначають у повідомленні. 

Діяльність Комітету буде здійснюватися за фінансової підтримки ЄС, уряду США та інших донорів.
 

Ще на цю тему