У правлячій партії Грузії виключають, що закон про деолігархізацію зачепить її співзасновника

19:00 06.07.2022

У "Грузинській мрії" заявляють, що її співзасновник Бідзіна Іванішвілі не підпадає під поняття олігарха, тому майбутній закон про деолігархізацію не може на нього поширюватися.

Як повідомляє "Новости-Грузия", про це заявив лідер політсили Іраклій Кобахідзе.

"За класичним визначенням, олігарх - це особа, яка володіє певними солідними коштами, бере участь у політичних процесах або може впливати на ЗМІ. Тому, звісно, до Бідзіни Іванішвілі термін "олігарх" не можна застосувати. Але під нього можуть потрапляти багато інших людей, які прямо пов’язані з радикальною частиною опозиції та її ЗМІ", - сказав Кобахідзе. 

Грузини масово мітингували за ЄС, вимагаючи відставки уряду
За його словами, усі основні деталі законопроєкту та визначення терміну "олігарх" має визначити робоча група, яку збирають у парламенті з ініціативи "Мрії".

Кобахідзе допустив, що за основу візьмуть закон про деолігархізацію, схвалений в Україні. 

Зменшення впливу олігархів на життя країни - одна з 12 умов, які Грузія має виконати для того, щоб у майбутньому отримати статус кандидата на вступ до ЄС. 

Невдовзі перед висновком Єврокомісії щодо заявки Грузії Європарламент схвалив резолюцію із закликом запровадити санкції проти Іванішвілі як особи, яка негативно впливає на демократичні процеси у Грузії. У "Мрії" дуже гостро відреагували на неї. 

Ще на цю тему