У Румунії планують підвищення податків, щоб збільшити надходження в бюджет

16:40 05.07.2022

Коаліційний уряд Румунії планує підвищити деякі податки з наступного року, щоб збільшити доходи до бюджету на 13,4 млрд леїв (2,82 млрд доларів).

Про це йдеться у законопроєкті міністерства фінансів, опублікованому у вівторок, повідомляє Європейська правда з посиланням на агентство Reuters.

Деякі зміни, у тому числі вищі акцизи на цигарки та алкоголь, набудуть чинності з серпня цього року і принесуть дохід у розмірі 2,2 млрд леїв до кінця року.

Країна збирає доходи до бюджету в розмірі близько 30% валового внутрішнього продукту, що значно нижче середнього показника по ЄС, який становить приблизно 46%. Румунія витрачає більшу частину цих доходів на заробітну плату, пенсії та субсидії в державному секторі.

Європейська комісія, центральний банк Румунії та рейтингові агентства попередили цього року, що бюджетний дефіцит та низький рівень збирання доходів є основним ризиком для економіки країни.

У червні Міжнародний валютний фонд заявив, що Румунія, ймовірно, перевищить цільовий показник дефіциту бюджету на цей рік, оскільки економіка стикається з непрямими наслідками війни в Україні та інфляцією.

Пропоновані зміни, які, ймовірно, будуть схвалені цього місяця, включають підвищення податку на дивіденди з 5% до 8%, підвищення податку на додану вартість для напоїв з високим вмістом цукру з 9% до 19% і вищі збори з доходів від азартних ігор.

Індустрія гостинності сплачуватиме податок на додану вартість у розмірі 9% у порівнянні з нинішніми 5%, а податкові відрахування будуть обмежені для сільського господарства, будівництва та харчової промисловості. 

Інфляція в єврозоні зросла до рекордного рівня в 8,6% в червні, знову випереджаючи очікування та додавши тиску на Європейський центральний банк.
 

Теми: